Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΔΕΛΤΑ & ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ



 Σίγουρα πρόκειται για έργο-μαμούθ, πρωτοφανή για την Ελλάδα των τελευταίων χρόνων, το έργο ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα και συγκεκριμένα το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος... υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στην οικονομία 1 δις ευρώ! Το έργο γίνεται με 100% ιδιωτική χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχο με το ποσό των 566 εκ.ευρώ.  Το έργο που έχει ήδη ξεκινήσει από τον Οκτώβριο 2012,  το υπογράφει ο Renzo Piano και το κατασκευάζει η Κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Impregilo. Αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2015, για να ακολουθήσει η παράδοση του έργου το 2016. Κατά τις κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να απασχοληθούν 1.500-2.400 άτομα. Μέχρι στιγμής, σχεδόν 500 άτομα εργάζονται καθημερινά. 


Η δημιουργία του Πάρκου θα διπλασιάσει τους χώρους πρασίνου στους γειτονικούς δήμους, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και εξοικονόμηση των εκπομπών αερίων. Με εμφανή περιβαλλοντική συνείδηση, το έργο αποσκοπεί να κατακτήσει την Πλατινένια ή Χρυσή πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για έργο τέτοιας κλίμακας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η Αθήνα θα αποκτήσει ένα παγκοσμίου επιπέδου Κέντρο Πολιτισμού, ένα παραγωγικό χώρο συνάντησης και σύγχρονο αστικό προορισμό, διεθνώς  αναγνωρισμένο. 


Μέσα στους πρώτους 8 μήνες έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος εργασιών και το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι εργασίες θεμελιώσεων όλων των κτιρίων και η ανέγερση του λόφου... Όπως αναφέρουν, το έργο είναι μεγάλης εθνικής σημασίας με σημαντικές αναμορφωτικές προοπτικές, ειδικά υπό τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Μέχρι το φθινόπωρο του 2013, επιπλέον 100  άτομα θα προσληφθούν στο έργο. Μελέτη του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου του ΚΠΙΣΝ, η οποία εκπονήθηκε από την εταιρεία BCG (The Boston Consulting Group) με ανάθεση του Ιδρύματος, εκτιμά ότι το έργο θα έχει πάμπολα οφέλη σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο.  Η έρευνα αποτιμά ότι €160.000.000 το χρόνο αναμένεται να αποφέρει η λειτουργία του Κέντρου στην οικονομική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου