Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Το Συνέδριο Δέντρων Βιοτεχνολογίας 2013 αντιμετώπισε διαδηλώσεις



Tree Biotechnology 2013 Conference  faced protests

Τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν βιαίως  στο Συνέδριο  για τα δέντρα βιοτεχνολογίας «Tree Biotechnology 2013 conference»  στο Asheville, NC, που διοργανώθηκε από τις 26 Μαίου ως 1η Ιουνίου.  Επιχείρησαν με μια ταινία προφύλαξης, αλλά φτιαγμένη από μεταλλαγμένα [genetically engineered (GE) caution tape],  να τυλίξουν το γεμάτο λεωφορείο με τους συμμετέχοντες  του Συνεδρίου, που κατεύθυνονταν για ένα γεύμα στο Biltmore Estate. Δεκάδες άλλοι διαδηλωτές ντυμένοι σαν ζόμπυ “franken-tree” μεταλλαγμένων χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια κάνοντας φοβερό θόρυβο και έλεγαν σλόγκαν ενάντια στα μεταλλαγμένα δέντρα. Οι διαδηλωτές ζητούν να απαγορευτούν τα μεταλλαγμένα δέντρα στο περιβάλλον.  Η εταιρεία της South Carolina, ArborGen, είναι από τους μεγαλύτερους σπόνσορες του συνεδρίου, και περιμένει έγκριση από το Αμερικανικό Τμήμα (U.S. Department of Agriculture) για να αφήσουν στη κυκλοφορία εκατομμύρια γενετικά τροποποιημένους ευκάλυπτους ετησίως και φυτεύοντας τεράστιες φυτείες σε όλο τον Νότο των ΗΠΑ.
 

Ένας  ντόπιος διοργανωτής ρίχτηκε στο έδαφος και συνελήφθη μπροστά από το λεωφορείο. Επίσης ο Will Bennington, της καμπάνιας Global Justice Ecology Project και  της Campaign to STOP GE Trees, ήταν ένας από τους συλληφθέντες, γιατί έστησαν μπλοκ στα λεωφορεία. “Μπλοκάρουμε τα λεωφορεία γιατί οι συμμετέχοντες στο συνέδριο κατευθείνονται για δείπνο στο Biltmore Estate,” είπε ο Bennington. “ Χτισμένο από τους Vanderbilts, το Biltmore είναι ένα σύμβολο του πλούτου και δύναμης, και ένα από τα μέρη όπου γεννήθηκε η βιομηχανική εκμετάλλευση των δασών στις ΗΠΑ, έχοντας εξαφανίσει δάση από τη μια άκρη ως την άλλη της χώρας. Η βιομηχανία των δέντρων βιοτεχνολογίας  συνεχίζει αυτή τη καταστροφική παράδοση. Σκοπεύουν να κόψουν τοπικά δάση και να τα αντικαταστήσουν με φυτείες από  μεταλλαγμένα δέντρα (GE tree plantations) για να μεγαλώσουν τα κέρδη της ελίτ και ξοδεύοντας από τη βιοποικιλότητα και τις τοπικές κοινωνίες».  


 Τη Δευτέρα δύο κάτοικοι του Asheville συνελήφθησαν προσπαθώντας να εισβάλλουν στο συνέδριο και να διαταράξουν την ημέρα έναρξης του. Την Τρίτη εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους και έξω από το ξενοδοχείο των συμμετεχόντων.  Ακυρώθηκε το ταξίδι των συμμετεχόντων, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές υπό τις απειλές για διαδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου