Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Η Sealord θα σταματήσει μια καταστροφική μέθοδο ψαρέματοςSealord’s promise to end destructive tuna fishing
Σήμερα πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και ανάμεσα τους και η Greenpeace χαιρετήσαν την απόφαση της εταιρεία ψαρικών από τη Νέα Ζηλανδία  (fishing brand) Sealord, να εγκαταλείψει μια καταστροφική μέθοδο ψαρέματος, που χρησιμοποιούσε στην αλυσίδα προμηθειών κονσέρβας τόνου (canned skipjack tuna)... σταματώντας από τις αρχές του 2014. 


Συνήθως η Sealord αγοράζει τον περισσότερο τόνο από πλοία, που χρησιμοποιούν purse seine nets, δίχτυα που χρησιμοποιούν μια μέθοδο δολώματος, που επιπλέει και που προσελκύει περισσότερο τους ενήλικους τόνους. Αυτή η καταστροφική μέθοδος είναι παγκόσμια υπεύθυνη για το πιάσιμο περίπου 200 χιλιάδων τόννων θαλασσινών κάθε χρόνο... ανάμεσα τους καρχαρίες, rays, baby tuna και χελώνες, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
 

Ο Greenpeace New Zealand Oceans Campaigner Karli Thomas, δήλωσε ότι η κίνηση της Sealord είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη προσπάθεια για να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον και να ανακόψουμε τη μείωση των αποθεμάτων τόνου στον Ειρηνικό, καθώς η κύρια πηγή της κονσέρβας τόνου είναι η Νέα Ζηλανδία. Και συνέχισε λέγοντας ότι "Αυτή είναι μια αληθινή αντανάκλαση της αλλαγής στη μέχρι τώρα πραγματικότητα της αγοράς. Χάθηκαν οι μέρες, που πωλούσαμε μη βιώσιμο τόνο, που «στοιχίζει» περισσότερο στους ωκεανούς από ότι η τιμή μιας κονσέρβας!»