Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Plastic Ocean στη Πλατεία Κοτζιά - PLASTIC OCEAN project in ATHENS



Το «Plastic Ocean» είναι ένα πρωτοποριακό και διαδραστικό έργο που θέλει να αναδείξει την τραγικότητα της κατάστασης, που επικρατεί στους ωκεανούς εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης του πλαστικού από τους ανθρώπους. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στη τελετή λήξης στις 18.00, τη Τρίτη 14 Μαΐου 2013, αν και η πρόσκληση ήταν και τηλεφωνική από τη κ.Μανωλοπούλου. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στην πλατεία Κοτζιά για δύο εβδομάδες στο πλαίσιο του Eco Art Athens ελκύοντας το ενδιαφέρον.  Η τελετή λήξης  ήταν μία γιορτή για το περιβάλλον,  που περιλάμβανε μουσική από την Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων και από το Πangea  world music center, διάφορα δρώμενα με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Giannis Nopakoner + Giannis Athens Pinks και κατασκευή έργων από πλαστικά απορρίμματα (trash art). 
 
Το MEDASSET – Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών συμμετείχε με την εικαστική εγκατάσταση “Your Plastic Sea”, των διεθνώς αναγνωρισμένων δημιουργών Michela Pelusio & Rose Mari Torpo, έργο που πλαισιώθηκε από την έκθεση φωτογραφίας του Graham Hodgetts στην οποία παρουσιάζεται η διαδικασία δημιουργίας του στο πλαίσιο της εκστρατείας περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Πάρε Μέρος και Καθάρισες» τον Ιούνιο του 2012. Υποστηρικτής του Plastic Ocean ήταν και το Αρχιπέλαγος - Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας. 
 
Το παρόν έδωσαν οι δύο καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν το Plastic Ocean, η ιρλανδή  Marguerite Donlon, χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου Theater Saarbruecken, ο αμερικανός Fred George καθώς επίσης και η συνδημιουργός του “Your Plastic Sea”, η ιταλίδα Michela Pelusio.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η κα Τζίνη Γεννηματά, αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, η κα Λία Ιατρίδου, δημοσιογράφος και συνεργάτης του Αντιδημάρχου Πρασίνου και Περιβάλλοντος Δήμου Αθηναίων, ο κος Λάζαρος Φραντζής, διευθύνων σύμβουλος της Kärcher Hellas SA και η κα Ελένη Λαμπαδαρίου, μέλος της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής του Lets Do it Greece.  H «Ελλάδα Καθαρή» πιστεύει ότι η τέχνη και το περιβάλλον είναι δύο αλληλένδετα στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους με ιδιαίτερο τρόπο: η τέχνη απεικονίζει το περιβάλλον και το περιβάλλον δίνει έμπνευση στην τέχνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου