Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Τα μήλα στο Αμερικάνικο φολκλόρ – ποιός ήταν ο Johny Appleseed?



Στο Αμερικάνικο φολκλόρ τα μήλα είναι συνδεδεμένα με τον θρυλικό Johnny Appleseed, που το πραγματικό του όνομα ήταν John Chapman και γεννήθηκε στο Leominster της Μασαχουσέτης στις 26 Σεπτεμβρίου 1774. Όλοι τον θυμούνται με πολύ τρυφερά αισθήματα, καθώς στην ζωή του φύτευε κήπους με μηλιές ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα, κυρίως στα μακρινά αμερικανικά σύνορα.  Ήταν ένας πρωτοπόρος ανθοκόμος της εποχής του, που πρότεινε το φύτεμα των μηλιών στο μεγαλύτερο μέρος  της Pennsylvania, στο Ohio, Indiana,  Illinois, West Virginia..





Είχε γίνει ήδη ένας Αμερικάνος θρύλος, ενώ ήταν ακόμη στη ζωή, κυρίως λόγω του ευγενικού, γενναιόδωρου τρόπου του, την ηγετική του φυσιογνωμία για τη διατήρηση της φύσης, τη συμβολική σπουδαιότητα, που απέδιδε στα μήλα. Ο πατέρας του Nathanial Chapman είχε υπηρετήσει ως στρατιώτης στην Επανάσταση (Revolutionary War) και δυστυχώς είχε χάσει και τη μητέρα του από  φυματίωση κατά τη διάρκεια του πολέμου.  Μόλις είχε γεννήσει ένα μωρό, το οποίο και εκείνο πέθανε δυό εβδομάδες μετά τη μητέρα του. Το καλοκαίρι του 1780 παντρεύτηκε τη Lucy Cooley από το Springfield, Massachusetts και απέκτησαν 10 παιδιά. 


  




Όταν πια είχε μεγαλώσει και δεν μπορούσε να εργαστεί πια, έγινε δεκτός σε έναν τοπικό οπωρώνα, όπου έμαθε το εμπόριο, που τον έκανε θρύλο στην εποχή του.  Δημιουργούσε φυτώρια παρά οπωρώνες, έκτιζε φράκτες για να τα προστατέψει από τα ζώα και έπειτα άφηνε τα φυτώρια στη φροντίδα ενός γείτονα, που πουλούσε δέντρα με τη σειρά του ως μερίδιο του....  επέστρεφε κάθε χρόνο ή μετά από δύο χρόνια για να παρακολουθήσει το φυτώριο. Το πρώτο του φυτώριο ήταν στις  παρυφές του Brokenstraw Creek, South of Warren, Pennsylvania, μετά από ότι φαίνεται μετακινήθηκε στο Venango County, αλλά τα περισσότερα φυτώρια ήταν στη περιοχή Mohican στο βόρειο και κεντρικό Ohio.






...και κάτι διασκεδαστικό και συμβουλευτικό... γιατί τα κορίτσια είναι σαν τα μήλα!  
 Μου άρεσε τόσο... που το έβαλα στην ανάρτηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου