Σάββατο, 18 Μαΐου 2013

ΦΩΣΦΟΡΟΣ



Μετά το ασβέστιο είναι το πιο διαδεδομένο μεταλλικό στοιχείο του οργανισμού. Ο φώσφορος αποθηκεύεται στα οστά και στα δόντια εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα  και τη καλή υγεία τους. Ενεργοποιεί τη δράση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετέχει στη καύση του σακχάρου για τη παραγωγή ενέργειας.  Συμμετέχει στη διατήρηση του pH του αίματος. Βρίσκεται σε όλες τις τροφές, αλλά σε κάποιες βρίσκεται περισσότερο. 

Τροφές
Πασατέμπο                                                                             1.172 mg
Ηλιόσποροι                                                                             1.158 mg
Μπακαλιάρος παστός  μαγειρεμένος                                       950 mg
Φύτρες σιταριού                                                                       842 mg
Ταχίνι                                                                                      790 mg
Σουσάμι                                                                                  775 mg
Τυρί ρομάνο                                                                           760 mg
Τυρί κατσικίσιο                                                                      729 mg
Τυρί παρμεζάνα                                                                      694,4 mg
Τυρί Ελβετικό                                                                        604,6 mg
Σουπιές μαγειρεμένες                                                            580 mg
Τυρί γκούντα                                                                         546,3 mg
Νιφάδες βρώμης, αποφλοιωμένες                                         537 mg
Μοτσαρέλα ημίπαχη                                                               524,1 mg


Βρώμη                                                                                       523  mg
Φιστίκια ψητά                                                                           517 mg
Τυρί τσένταρ                                                                             512,1 mg
Κουκουνάρι                                                                              508 mg
Λιναρόσπορος                                                                          498  mg
Τυρί προβολόνε                                                                        496,1 mg
Κάσιους – Φυστίκια Αιγίνης                                                      490 mg
Σαρδέλλες (κονσέρβας)                                                            490 mg