Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η δράση των δημοτικών λαχανόκηπων



Ο δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Οδηγός υλοποίησης πράξεων για τις κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας», έτσι δημιουργείται μία χρήσιμη κοινωνική δομή στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Οι άνεργη συμπολίτες μας θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, θα καλλιεργήσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση, αλλά θα έχουν και τη δυνατότητα παραγωγής αγνών προϊόντων, την επαφή με τη φύση, ευκαιρία για εκπαίδευση και άσκηση».
 
Ο δημοτικός λαχανόκηπος της περιοχής Πεύκων δόθηκε χθες, προς χρήση μετά από κλήρωση σε 32 δικαιούχους, ενώ συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για τη διανομή αγροτεμαχίων στους δύο λαχανόκηπους της περιοχής των Συκεών. Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα των Πεύκων παρουσία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, αντιδημάρχων, γεωπόνων του δήμου... και ακολούθησε η επίσκεψη στο λαχανόκηπο, που βρίσκεται δίπλα από το κτίριο του πρώην δημαρχείου Πεύκων. 
 
Στο δημοτικό λαχανόκηπο μπορούν να συμμετάσχουν άποροι, άνεργοι και άστεγοι δημότες, καλλιεργώντας οπωροκηπευτικά για ιδία κατανάλωση υπό την ευθύνη, καθοδήγηση και επιτήρηση των αρμοδίων φορέων (ARSIS και PRAKSIS)». Η δημιουργία δημοτικού λαχανόκηπου θα χρηματοδοτηθεί με 20.000 ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠΑΑΔ). Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών θα εξυπηρετηθούν 100 άνεργοι και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, στους οποίους διατίθεται έκταση 50 τ.μ. από το σύνολο των πέντε στρεμμάτων, που βρίσκονται στα Πεύκα και στις Συκιές.

Σε κάθε ενδιαφερόμενο, λοιπόν, θα διανεμηθεί αρδευόμενη έκταση 50 τ.μ. για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών και υποχρέωσή του θα είναι η παραχώρηση του 10% της ετήσιας παραγωγής του στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Οι δαπάνες για την πρόσληψη του προσωπικού, την εγκατάσταση περίφραξης και αρδευτικού δικτύου, την προμήθεια εργαλείων και φυτικού υλικού, καθώς και κάθε άλλη δαπάνη θα καλυφθούν από το ποσό των 20.000 ευρώ του ΕΠΑΑΔ. Ο λαχανόκηπος θα παραχωρηθεί στους δικαιούχους μέχρι τις 30.9.2014, ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κοινωνική δομή, όπως προβλέπεται από την οδηγία του προγράμματος χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου