Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

ο Δημήτρης Ρουσουνέλος και τα βιβλία μαγειρικής του με τις μυκονιάτικες συνταγές

Ο φίλος Δημήτρης Ρουσουνέλος γεννήθηκε στη Μύκονο το 1957 και έχει γράψει τα βιβλία, «Μυκονιάτικη Μαγειρική – Ψηφίδες Πολιτισμού»(2001) και «Τα χοιροσφάγια στη Μύκονο – Γεύσεις θυσίας»(2002), Εκδόσεις Ίνδικτος. 


Αν και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά (Πανεπιστήμιο Πειραιά), ασχολήθηκε περισσότερο με το λόγο και τη τέχνη. Ο Δημήτρης υπήρξε συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας «Η Μυκονιάτικη»(1988-2001). Από το 1983 διατηρεί την Scala Gallery. Εκτός από τα έργα τέχνης και κοσμήματα, τα τελευταία χρόνια μαζί με την σύζυγό του Φρατζέσκα Χανιώτη αναπτύσσουν μια σειρά από δραστηριότητες, σεμινάρια, προβολές, διαλέξεις με αντικείμενο την τέχνη με την ευρύτερή της έννοια που περιλαμβάνει εικαστικά, κινηματογράφο, γαστρονομία, αρχιτεκτονική κ.ά.
 
Αγαπάει τα προϊόντα της γης και της θάλασσας, τη συλλογική μαγειρική, τη γαστρονομία των παραδοσιακών εκδηλώσεων, όπως τα χοιροσφάγια, τα πανηγύρια, τη μαγειρική της παρέας, που συνδυάζονται με γλέντι και συζήτηση, πιάνοντας το νήμα του γαστρονομικού πολιτισμού από τα συμπόσια της αρχαιότητας ως σήμερα. Γνωρίζω ότι φτιάχνει το δικό του κρασί, ενεργό μέλος του Ερασιτεχνικού Οινοελαιουργικού Συνδέσμου Μυκόνου και  έχει συμμετάσχει σαν εισηγητής σε εκδηλώσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος. 
 
Είναι food blogger από το 2006 γράφοντας τα μπλογκς karvouna.wordpress.com και olastakarvouna.blogspot.com όπου καταθέτει δημόσια σκέψεις και μαγειρικές ανησυχίες.  Γράφει και γράφει καλά... δημοσιεύει άρθρα του σε εφημερίδες, περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει σε ειδικού ενδιαφέροντος τηλεοπτικές εκπομπές με αντικείμενο την προβολή της Μυκόνου και της γαστρονομίας της.