Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Μελόπιτα της Μυκόνου



Η μυκονιάτικη μελόπιτα φτιάχνεται με δύο τραγανά φύλλα, που κλείνουν μέσα τους τη γέμιση... στις Κυκλάδες η μελόπιτα φτιάχνεται με διάφορους τρόπους, η Σιφνόπιτα έχει ζύμη μόνο στη βάση, ενώ στη Κίμωλο η μελόπιτα γίνεται χωρίς φύλλο. Η αυθεντική μυκονιάτικη μελόπιτα φτιάχνεται με τυροβολιά, το φρέσκο μυκονιάτικο τυρί.


Για ένα ταψάκι 32 εκατοστών

Υλικά για τη γέμιση

750 γρ. τυροβολιά, ανθότυρο ή μυζήθρα

1 ½  κούπα μέλι

2 κούπες ζάχαρη

3 αυγά

1 κουταλιά κανέλλα

Ελαιόλαδο για το άλειμμα

Υλικά για τα δύο φύλλα

2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

¼ φακελλάκι ξερή μαγιά

1 κρόκος αυγού

½ κουταλάκι αλάτι

1/3 της κούπας ελαιόλαδο

Πρώτα ανοίγουμε τα φύλλα, αφού ετοιμάσουμε τη ζύμη, που την έχουμε αφήσει στο ψυγείο για 1 ώρα σκεπασμένη. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, τον κρόκο, το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να μαλακώσει.  Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια... το ένα μεγαλύτερο και ανοίγουμε με τον πλάστη.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Χτυπάμε το τυρί με το μέλι, τη ζάχαρη,  τα αυγά και την κανέλλα.... όλα μαζί στο μίξερ. Στο ταψάκι, που το αλείψαμε με λάδι,  έχουμε ήδη απλώσει το φύλλο που ανοίξαμε με το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης. Φροντίσαμε να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού και απλώνουμε πάνω στο φύλλο τη γέμιση. Το ύψος της γέμισης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 εκατοστά.  Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε από πάνω τη γέμιση. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά του φύλλου της βάσης και σχηματίζουμε ολόγυρα από τα ταψάκι το ζυμαρένιο στεφάνι... τον κόθρο.
Ψήνουμε τη μελόπιτα στους 180 βαθμούς περίπου για 50 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου