Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΜΥΚΟΝΟΣ - ΤΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ



Η Μύκονος, το πιο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων και παγκόσμιος τουριστικός προορισμός είναι από τα αγαπημένα μου νησιά.  Καταμεσίς στο Αιγαίο, το ελληνικό φως λούζει τα κάτασπρα σπίτια... κι όπως λένε όλοι όσα και να ειπωθούν και να γραφτούν για τη Μύκονο είναι λίγα. Τους ζεστούς μήνες πλημμυρίζει από χιλιάδες τουρίστες, αλλά και Έλληνες, που θέλουν να ξεφύγουν στη ξενοιασιά και στο κοσμοπολίτικο αέρα του νησιού! 
 
Όπως γράφουν, το φως στη Μύκονο από τις πρώτες πρωινές αχτίδες του ήλιου μέχρι την δύση του είναι εκπληκτικό και συμπληρώνει την ατμόσφαιρα των εικόνων, που φαντάζουν λες και ξεπήδησαν από ζωγραφικό πίνακα. Ξεχωριστή και ιδιαίτερη η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του νησιού,  με τα τετράγωνα κατάλευκα σπίτια χτισμένα πότε το ένα πολύ κοντά στο άλλο και πότε σκορπισμένα πάνω σε λόφους ή μπροστά στο κύμα. 
 Όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά κι άλλες εποχές η Μύκονος είναι υπέροχη. Τις ημέρες του Πάσχα, οι γυναίκες  ασπρίζουν τα σπίτια και πλάθουν τα «Λαζαράκια» ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπων.Την ημέρα του Πάσχα οι κάτοικοι διασκεδάζουν στα σπίτια τους και το απόγευμα στη πλατεία του νησιού καίνε τον «Ιούδα». Σειρές με υπαίθριες σούβλες στήνονται στο Γιαλό και στην Άνω Μερά. Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στο Ματογιάννι και το Μεγάλο Σάββατο η Ανάσταση στο μικρό μοναστήρι του Παλαιοκάστρου στην ‘Ανω Μερά και στη Μητρόπολη της Αλευκάντρας.  
 
Η Μύκονος για αιώνες έζησε στη σκιά του θρησκευτικού κέντρου της Δήλου. Ο 20ος αιώνας έφερε στη Μύκονο τη διεθνή καταξίωση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Σήμερα συγκαταλέγεται στα πιο διάσημα νησιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Μύκονος έχει τη δική της κουλτούρα. Ο διάσημος πελεκάνος ονομαζόταν Πέτρος, από μια τελευταία σειρά  πελεκάνων πού έφεραν στο νησί δεκαετίες πριν. Η γραφική χώρα της Μυκόνου με τα αμέτρητα πάντα ασπρισμένα σοκάκια της γεμάτα φροντισμένα όμορφα ταβερνάκια, εστιατόρια, καφέ, μπαρ... σφύζουν από ζωή, αλλά και εμπορικά καταστήματα με διεθνείς φίρμες. 
 Τα σπίτια είναι χτισμένα σχεδόν μέσα στη θάλασσα στην πασίγνωστη Μικρή Βενετία. Εκεί που το ηλιοβασίλεμα πλημμυρίζει με χρώματα τον ουρανό και φωτίζει τα πάντα με μια βαθιά πορτοκαλί απόχρωση, καθώς ο ήλιος βυθίζεται στη θάλασσα. Απέναντι στέκουν επιβλητικά παραταγμένοι στη σειρά οι τέσσερις τεράστιοι άσπροι μύλοι, που τα παλιά χρόνια άλεθαν το σιτάρι και τώρα ομορφαίνουν το τοπίο. Το παλιό λιμάνι μπροστά στη χώρα, που για χρόνια έδεναν τα καράβια, είναι γεμάτο καφέ και εστιατόρια με θέα το απέραντο γαλάζιο του αιγαίου, ακόμα και παραλία για να κολυμπήσει κανείς και να κάνει ηλιοθεραπεία χωρίς να απομακρυνθεί από την χώρα.
Χρυσόξανθες αμμουδιές, κρύα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά... κόσμος από κάθε γωνιά του πλανήτη! Η Μύκονος διαθέτει πολλές και ονειρεμένες παραλίες της ιδανικές για κάθε προτίμηση καλύπτοντας κάθε ηλικία και γούστο. Οι πολυσύχναστες παραλίες είναι καλά οργανωμένες με όλες τις ανέσεις, beach bar με δυνατή μουσική και τρελά πάρτι στην άμμο, υπάρχουν παραλίες γυμνιστών, κοσμικές παραλίες που τις επισκέπτονται επώνυμοι αλλά και πιο ήσυχες και απομονωμένες. Οι πιο δημοφιλείς παραλίες στη Μύκονο βρίσκονται στη νότια πλευρά, προφυλαγμένες από τους βόρειους ανέμους που φυσούν στο νησί. 
  Η Μύκονος πέρα από την φήμη, που έχει για την έντονη και ξέφρενη διασκέδαση και τα ατέλειωτα πάρτι είναι ένας τόπος με αναρίθμητες ομορφιές. Ένα μαγευτικό νησί τόσο ελκυστικό, που κανείς δεν μπορεί να το επισκεφτεί μόνο μια φορά. Μην παραλείψετε μια μικρή εκδρομή στο νησί της Δήλου, καθώς τα καραβάκια εξυπηρετούν το κοινό καθημερινά. Η Ψαρού είναι μια κλασάτη παραλία με καθαρά νερά 5 χλμ από τη πόλη τη Μυκόνου. Δίπλα βρίσκεται και η παραλία του Πλατύ Γιαλού. Η Ψαρού προσελκύει επίσης πολλά αστέρια του κινηματογράφου, παγκοσμίως γνωστές διασημότητες από τον κόσμος της μόδας, από το star system ή και γνωστούς πολιτικούς. Το βραβείο καλύτερης εξυπηρέτησης σε παραλία πηγαίνει στη παραλία Ψαρού. Εδώ βρίσκεται και το διάσημο Nammos bar, που προσφέρει νόστιμο φαγητό ή σνακ ή αν θέλετε να χαλαρώσετε με ένα ποτό.
 Το Super Paradise είναι διάσημη παραλία! Εδώ θα ζήσετε απεριόριστη διασκέδαση, χορό κάτω από τον ήλιο, πολλά ποτά και μαζική έκσταση. Κάθε μέρα και νύχτα γίνονται parties συνήθως τέλη Ιουλίου και για ολόκληρο τον Αύγουστο με την παρουσία διάσημων Dj's από όλο τον κόσμο. Το Paradise είναι ένα beach bar για χορό με δυνατή μουσική από club remixes μέχρι και progressive και μια φανταστική θέα.
 
Προσωπικά μου αρέσει η παραλία Καλαφάτης, αν και λένε ότι πάντα φυσούν άνεμοι σ’αυτή τη παραλία... ίσως έχω συνηθίσει από τις βόρειες παραλίες της Λήμνου. Εδώ είναι ο Παράδεισος των winsurfers! Είναι περίπου 10-12 χλμ. από την πόλη της Μυκόνου (Χώρα). Μπορείτε να πάρετε το τοπικό λεωφορείο από την πόλη για να φτάσετε εκεί. Υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και ένα εστιατόριο με το όνομα "Θάλασσα". Έχει πολύ ωραία θαλασσινά και ελληνική κουζίνα. Αν σας αρέσουν οι μικρές εκδρομές μπορείτε να πάρετε μια μικρή βάρκα και να περάσετε στο Δρακονήσι, που έχει πολλά σπήλαια.
Η παραλία της Ελιάς είναι όμορφη.. αν και πέρσι το καλοκαίρι οι ξαπλώστρες παρά ήταν ακριβές σε σχέση με άλλες παραλίες. Είναι ήσυχη παραλία για οικογένειες και έχει ωραία παραλία. Λένε ότι έχει τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυκόνου Η "Διεθνής Οργάνωση Παραλιών" και η "Οργάνωση Γαλάζιας Σημαίας" την επιβράβευσε ως μία από τις πιο καθαρές παραλίες στην Ελλάδα. Η Μύκονος είναι γεμάτη από παραλίες.... κοσμοπολίτικες ή απομονωμένες, που κάποιος πάει μόνο με καραβάκι.  Περιμένουν να τις εξερευνήσετε! 
Windmills Myconos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου