Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Θερμότερες θάλασσες οδηγούν όλο και περισσότερα δελφίνια και ψάρια στο θάνατο στην νότια Αυστραλία



Ξεβράστηκαν χιλιάδες ψόφια ψάρια φέτος και είναι μια πρώτη γεύση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Σε ένα νεκρό δελφίνι του είδους Indo-Pacific bottlenose dolphin θα γίνουν περισσότερες αναλύσεις στη νότια Αυστραλία, εφόσον ξεβράστηκε μαζί με άλλα 33 δελφίνια στον κόλπο Gulf of St Vincent. Το περιστατικό έγινε σταδιακά από τη 1η Μαρτίου ως 7 Μαίου.  Τα νεκρά δελφίνια και σάπια ψάρια έχουν γίνει ένα συχνό φαινόμενο για τις παραλίες της νότιας Αυστραλίας και οφείλεται στο ότι υπερθερμένονται οι θάλασσες της περιοχής. 


Επίσης το ρεκόρ των υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας από το καλοκαίρι ως τον Απρίλιο προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων μικρών ψαριών, που επίσης ξεβράστηκαν στα νερά SA gulf waters. Τα 33 δελφίνια δέχτηκαν στρες σε τέτοιο σημείο, όπου ένας ιός, που συνήθως αντιμετωπίζεται από το ανοσοποιητικό τους σύστημα, να τα αφανίσει. Στο διαγνωστικό εργαστήριο του University of Adelaide, ο Dr Stephen Pyecroft δήλωσε ότι τα δελφίνια βρέθηκαν νεκρά από τον ιό morbillivirus, έναν ιό που μεταδίδεται από την στενή επαφή μεταξύ των δελφινιών. 


Τα ψάρια, που βρέθηκαν στις ακτές και στις δύο τοποθεσίες, Spencer Gulf και Gulf of St Vincent από 6 Μαρtίου μέχρι 26 Απριλίου πέθαναν σε θερμότερα νερά, που βέβαια αύξησαν τη διάρκεια ζωής της φυσικής άλγης  (“upwellingevent), όπου για 3 ημέρες δημιουργήθηκε ένα φαινόμενο με υπερβολικές ποσότητες από θρεπτικά συστατικά στα ρηχά νερά.  Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι συνηγόρησαν, ώστε να παγιδευτούν νερά στις ακτές με θερμοκρασίες 5C βαθμούς υψηλότερες από το συνηθισμένο (heat Stress).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου