Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Υδροπλάνα για τα νησιά του Αιγαίου... μάλλον καιρός είναι!



Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε τις πρώτες διερευνητικές της κινήσεις, προκειμένου να δώσει στα νησιά μία σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αλλά και να συμβάλλει στο να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα των μετακινήσεων. Στόχος είναι η ένταξη της κατασκευής και λειτουργίας υδατοδρομίων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020). Δυστυχώς το μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας έχει εμποδίσει τις μέχρι τώρα προσπάθειες εταιρειών.
 
Τα υδατοδρόμια θα μπορούν να κατασκευάζονται  με ΣΔΙΤ ή διαδικασίες «Fast Track», ενώ έχει θεσπιστεί η χρήση των «υδάτινων πεδίων» για τις έκτακτες ή τουριστικές πτήσεις εκτός υδατοδρομίων. Σύμφωνα με το νέο νόμο, ιδιώτες, εταιρείες, Περιφέρειες, Δήμοι, ενώσεις πρόσωπων, αλλά και το Δημόσιο θα μπορούν να δημιουργούν και να λειτουργούν υδατοδρόμια. Η αρμόδια υπηρεσία ως η υπεύθυνη να παραλαμβάνει αιτήσεις, κάθε ενδιαφερομένου και  εκείνη, που θα χορηγεί άδειες λειτουργίας υδατοδρομίων, ορίζεται η Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων (ΔΠΣΑΑΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών.

Σε πρόσφατη συνάντηση, που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με τον Καναδό πρεσβευτή στην Αθήνα, Robert Peck,  του έγινε γνωστή η πρόθεση Καναδέζικης εταιρείας,  για να φέρει υδροπλάνα στο Αιγαίο και του ζητήθηκε να προχωρήσουν άμεσα οι νομοθετικές διαδικασίες, που θα το επιτρέψουν. Ήδη από το 2005 η Καναδέζικη εταιρεία  AirSea Lines, είχα κάνει προσπάθεια, αλλά την εγκατέλειψε το καλοκαίρι του 2009.  Ήδη υδροπλάνα της  AirSea Lines πετάνε στο Ιόνιο, κυρίως από Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλο...κεντρική Ελλάδα, καθώς και στο Μπρίντεζι της Ιταλίας. 
 
Η πρόταση της Olympic  το καλοκαίρι του 2009 για σύνδεση με Πάρο και Κάλυμνο απορρίφθηκε, καθώς θεωρήθηκε ότι ήδη εξυπηρετούνται από τα συμβατικά αεροπλάνα. Οι πτήσεις των υδροπλάνων της Aegean ξεκίνησαν στις 16 Μαίου 2009 και σταμάτησαν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου λόγω ελλείψεων των ειδικών υδρο-διαδρόμων, προβλήματα στη συντήρηση των υδροπλάνων κ.α.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, με επιστολές του στον Υπουργό Ανάπτυξης, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη, στο Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Γιώργο Γιαννούση και στο Διευθύνοντα Σύμβουλο του «Invest in Greece», ενημέρωσε για την πρόθεση της Περιφέρειας για την ένταξη των νησιών της στην ανάπτυξη αυτής της δράσης, ζητώντας την άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς και τις απαιτούμενες σχετικές επαφές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου