Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η Κλιματική Αλλαγή της Λίθινης εποχής πυροδότησε την εξέλιξη και τον πολιτισμό



Σύμφωνα με νέα έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Κάρντιφ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, οι απότομες κλιματικές αλλαγές στα μέσα της Λίθινης Εποχής πυροδότησαν σημαντικές πολιτιστικές καινοτομίες. Οι επιστήμονες μελέτησαν θαλάσσια ιζήματα ανοιχτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής και κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τις κλιματικές συνθήκες τα τελευταία 100.000 χρόνια στα εδάφη.  Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, παρουσιάζει με αποδεικτικά στοιχεία ότι η κλιματική αλλαγή της Λίθινης Εποχής συνδέεται με την ανάπτυξη εργαλείων, της γλώσσας και άλλων καινοτομιών.


Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι ψυχρότερες συνθήκες στο Βόρειο Ημισφαίριο προκάλεσαν ξηρασία στην υποσαχάρια Αφρική εκτεταμένα, ωστόσο η νέα έρευνα εισηγείται ότι το κλίμα της Νοτίου Αφρικής αντέδρασε διαφορετικά, με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις. Ο Δρ. Martin Ziegler από το Πανεπιστήμιο του Καρντίφ δήλωσε: «Βρήκαμε ότι η Νότιος Αφρική βίωσε ραγδαίες κλιματικές μεταβάσεις σε υγρότερες συνθήκες τη περίοδο, που το Βόρειο Ημισφαίριο βίωνε εξαιρετικά ψυχρές συνθήκες». 


Τα κύματα ψύχους στο Βόρειο Ημισφαίριο συνδέονται με αλλαγές στην κυκλοφορία του Ατλαντικού Ωκεανού, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της μεταφοράς θερμών υδάτων σε μεγάλα υψόμετρα στον Βορρά. «Όταν συγκρίναμε τα ξαφνικά κύματα υγρασίας, που βίωσε η Αφρική με τα αρχαιολογικά ευρήματα, βρήκαμε τρομερές συμπτώσεις», δήλωσε ο Δρ. Ziegler. Στις περιόδους έντονων βροχοπτώσεων άνθιζαν μεγάλες βιομηχανίες της Λίθινης Εποχής, οι οποίες παρομοίως εξαφανίζονταν σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας.


Δηλαδή η επιστήμη ισχυρίζεται ότι οι υγρές περίοδοι συνδέονταν με σημαντικές καινοτομίες και τεχνολογίες, όπως η κατασκευή εργαλείων από πέτρες και κόκκαλα, η κατασκευή κρεβατιών από φυτά και η κατασκευή κοσμημάτων από κοχύλια. Τις συγκεκριμένες περιόδους άνθισαν οι βραχογραφίες, οι οποίες συνδέονται με την ανάπτυξη της γλώσσας. Το αρχαιολογικό αρχείο της Νοτίου Αφρικής θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, γιατί περιλαμβάνει ορισμένα από τα αρχαιότερα στοιχεία σύγχρονης συμπεριφοράς των πρώιμων ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου