Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Λικέρ από βότανα, φρούτα, φυτά, σπόρους και ξηρούς καρπούς



Οι πρώτοι που έφτιαξαν τα εξωτικά μείγματα λικέρ ήταν μοναχοί και γιατροί, που τα χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς.  Χιλιάδες λικέρ παρασκευάζονται στον κόσμο με βάση φρούτα, βότανα, φυτά, ξηρούς καρπούς.. ιδιαίτερα τα λικέρ από φρούτα δημιουργήθηκαν από την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν και να διατηρηθούν τα φρούτα του καλοκαιριού και το χειμώνα. Οι Ιταλοί όμως ήταν εκείνοι, που περίπου από το 1.500 μΧ άρχισαν να φτιάχνουν λικέρ για την απόλαυση τους. Σήμερα φτιάχνουμε τα πιο εύγεστα και χρωματιστά κοκτέηλς.
 Ας δούμε μερικά γνωστά λικέρ και τη σύσταση τους:
Irish Mist (Άϊρις Μιστ): φτιάχνεται στην Ιρλανδία από ουίσκι και μέλι ερείκης
Blackberry (βατόμουρο): μπράντυ με άρωμα βατόμουρου με χαμηλό βαθμό οινοπνεύματος και γλυκιά γεύση φρούτου. Το απόσταγμα του βατόμουρου σκέτο έχει υψηλό βαθμό οινοπνεύματος και είναι ξερό.
Benedictine (Βενεδικτίνη): πολύ γλυκό λικέρ με δυνατό άρωμα, χρώμα παλ πορτοκαλί. Φτιάχτηκε πρώτη φορά από τους μοναχούς Βενεδικτίνους του μοναστηριού της Νορμανδίας, Fecamb.
Apricot (Βερίκοκο): από τα πιο δημοφιλή φρούτα λικέρ...  καθώς παρασκευάζεται με μούλιασμα βερίκοκου μέσα σε μπράντυ.
Galliano (Γκαλιάνο):  το Ιταλικό λικέρ με άρωμα λεμονιού και γλυκάνισου... έχει χρυσαφί χρώμα και διατίθεται σε ψηλά στενόμακρα μπουκάλια.
Drambui (Ντραμπούι): έχει βάση το ουίσκι από βύνη (malt) με μέλι και βότανα.
Almond (Αμύγδαλο) :  από πικραμύγδαλα και εσωτερικό κουκουτσιών άλλων φρούτων... με πιο γνωστό  το Amaretto (περίεχει βερύκοκα).
Anise (Γλυκάνισος):  ο γλυκάνισος θεωρείται από τα πιο παλαιά αρωματικά και μοιάζει με το άρωμα της γλυκόριζας. Τα ποτά με γλυκάνισο ασπρίζουν μόλις προστεθεί νερό.
Sambuca (Σαμπούκα): το Ιταλικό λικέρ με βασικά συστατικά τη γλυκόριζα και το ζαμπούκο. Σερβίρεται με τρεις ψημένους κόκκους καφέ να επιπλέουν επάνω...  οι οποίοι δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση.
 Coconut (Καρύδα): παρασκευάζεται με μούλιασμα της σάρκας της καρύδας μέσα σε λευκό ρούμι.
Coffee (καφές):  τα λικέρ καφέ, γνωστά ως Crème de Mocca και Crème de Café, γίνονται με μούλιασμα και διήθιση κόκκων καφέ.
Cherry (κεράσι): χυμός κερασιών αναμειγνύεται με μπράντι. Το Maraschino γίνεται με πολτοποίηση του κερασιού μαζί με το κουκούτσι, ακολουθεί απόσταξη και γλύκανση.
Banana (μπανάνα): τα καλά λικέρ μπανάνα έχουν ανοιχτό χρώμα και έντονο άρωμα ώριμης μπανάνας. Το Crème de Bananes είναι το γνωστό και προέρχεται από μούλιασμα μπανάνας μέσα σε οινόπνευμα.
Mint (Μέντα) : έχει αψύ άρωμα μετά την εξαγωγή του αρωματικού λαδιού του φυτού της μέντας.
Chartreuse (Σαρτρέζ): Το λικέρ το έφτιαχναν για περισσότερα από 300 χρόνια, οι μοναχοί του μοναστηριού La Grande Chartreuse με έντονο άρωμα βοτάνων και χρώμα πράσινο. Το κίτρινο Σαρτρέζ είναι πιο ελαφρύ και γλυκό.
Melon (πεπόνι):  Νέο είδος λικέρ με πολύ γλυκιά γεύση από πεπόνι και πιο γνωστό το Midori.
Chocolate (Σοκολάτα): τα λικέρ που είναι αρωματισμένα με ψημένους κόκκους κακάο και είναι γνωστά ως Crème de Cacao.


Orange (Πορτοκάλι):  είναι γνωστά αυτά τα λικέρ ως Curacao σε μεγάλη ποικιλία. Κυρίως γίνονται με οινόπνευμα σταφυλιού, ζάχαρη και φλούδα πορτοκαλιού. Το γνωστό Southern Comfort είναι αρωματισμένο με πορτοκάλι και ροδάκινο.
Peach (Ροδάκινο): παρασκευάζεται από μούλιασμα ροδάκινων μέσα σε μπράντι και άλλους χυμούς.
Raspberry (Σμέουρο): ...είναι γνωστό και ως φραμπουάζ... το σμέουρο μουλιάζει σε οινόπνευμα και δίνει το Crème de Framboise. Μετά την απόσταξη δίνει ένα άχρωμο ξερό οινοπνευματώδες λικέρ.
Blackcurrant (Φραγκοστάφυλο): Το λικέρ με βάση το φραγκοστάφυλο λέγεται Cassis και γίνεται με μούλισμα του φραγκοστάφυλου μέσα σε οινόπνευμα (συνήθως μπράντι) για 2 μήνες περίπου. Όταν αναμειχθεί με ζάχαρη και αποσταχθεί έχουμε το Crème de Cassis.  Το λικέρ αυτό αν μείνει εκτεθειμένο στον αέρα γίνεται σκούρο.
Strawberry (φράουλα): γνωστό λικέρ φράουλας  είναι το Crème de Fraises, ενώ το Crème de Fraises de Bois είναι από αγριοφράουλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου