Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Βιοκλιματικό στέγαστρο του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης



 Το βιοκλιματικό στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου Ακρωτηρίου πέτυχε και εκεί σκόπευε, να αναβιώσει και πάλι το κλίμα της Σαντορίνης, στον προϊστορικό οικισμό των 3.500 χρόνων, που ήταν θαμμένος  στο Ακρωτήρι. Κι από ότι φαίνεται, έγινε το καμάρι μας ως βιοκλιματική εφαρμογή. Η αρχιτεκτονική μελέτη είναι του γραφείου “Σύνθεση και Έρευνα” με συντονιστή τον αρχιτέκτονα Νίκο Φυντικάκη και βραβεύτηκε στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό SOLAR HOUSE 1996. Ο Νίκος Φυντικάκης είναι εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA).
Καθηγητής ΦΥΝΤΙΚΑΚΗΣ
 Ο γενικότερος χώρος καλύπτει περίπου 100 στρέμματα περιλαμβάνοντας ειδικές αποθήκες φύλαξης και συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων, νέα φυλάκια εισόδου και εποπτείας, ιατρείο, χώρο ξεναγών, κυλικείο, W.C. επισκεπτών, δεξαμενές πυρόσβεσης, βιολογικό καθαρισμό, χώρο ειδικών παρουσιάσεων και μεγάλη δεξαμενή ύδρευσης που συλλέγει το νερό της βροχής από την οροφή του στεγάστρου εξασφαλίζοντας απόλυτη αυτοτέλεια. Η εκπομπή «Φωτόσφαιρα» της κρατικής τηλεόρασης προσεγγίζει τις τοπικές κοινωνίες, που αντιμετωπίζουν τις ραγδαίες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, που αυτή τη στιγμή συντελούνται στην Ελλάδα... παρουσιάζει τα οικολογικά προβλήματα, προκλήσεις και αναγκαιότητες της πράσινης ανάπτυξης, τα πολιτισμικά στοιχεία κάθε τόπου... Δείτε βίντεο ντοκυμαντέρ σχετικά με το βιοκλιματικό στέγαστρο στο Ακρωτήρι. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για ΒΙΝΤΕΟ

 

Τα αρχικά 12 στρέμματα θηραϊκής γης  με τον οικισμό προστατεύονται με το βιοκλιματικό στέγαστρο διατηρώντας παράλληλα το εξωτερικό τοπίο ως εδαφική συνέχεια. Οι κολώνες ειδικά σχεδιασμένες να αντέχουν στους μελλοντικούς σεισμούς, ενώ τα ειδικά διαμορφωμένα ανοίγματα βορρά και νότου της οροφής εξασφαλίζουν τη διαμπερή κίνηση του αέρα. Ο ήλιος δεν μένει απ’ έξω... φυσικός φωτισμός με ειδικό σχεδιασμό στην οροφή και φυσικός δροσισμός από τα ίδια ανοίγματα βορρά – νότου.   Το αποτέλεσμα μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, που καθιστά το έργο ως μοναδικό εξοικονόμησης ενέργειας σε τόσο μεγάλη έκταση παγκοσμίως.  
 

Διευθυντής της ανασκαφής είναι ο καθηγητής κ. Χρήστος Ντούμας, όπου μέσα από τις ξεναγήσεις κάνει γνωστούς τους τρόπους ζωής των κατοίκων εκείνης της εποχής. Οι επισκέπτες χρησιμοποιούν τις ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές, που διακλαδίζονται και ακολουθούν κατά κανόνα τους άξονες των αρχαίων δρόμων, ενώ ειδικές στάσεις–πλατφόρμες υπάρχουν για καλύτερη θέα και στάσεις ξενάγησης. . Έχει προβλεφθεί  επίσης  μια ειδική διαδρομή για Α.Μ.Ε.Α. Ο καθηγητής αρχαιολογίας Χρήστος Ντούμας και ο μελετητής του βιοκλιματικού στεγάστρου Νίκος Φυντικάκης  εξηγούν την αρμονική συνύπαρξη των προϊστορικών μνημείων με την σημερινή τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου