Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ



Αύριο, 21 Μαίου,  με ιδιαίτερες τιμές θα λάβει χώρα η γιορτή του Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης στην πόλη του Αγίου Κωνσταντίνου στη Φθιώτιδα. Το 1832, ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές η βυζαντινή εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη θέση "Γράδος".  

Ο Άγιος Κωνσταντίνος, το γραφικό λιμάνι ανάμεσα στους πρώην δήμους Αταλάντης και Δαφνουσίων, σήμερα αποτελεί τμήμα του νέου δήμου Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου. Ανήκει στην επαρχία Λοκρίδας. 

Στην αρχαιότητα εδώ υπήρχε το ξακουστό λιμάνι των Φωκαίων και των Eπικνημηδίων Λοκρών, σήμερα πλοία μεταφέρουν επισκέπτες στις Σποράδες, την Εύβοια (Αη Γιώργη Λιχάδας, Λίμνη Ευβοίας..)...  πιο παλαιά πλοίο πήγαινε στη Λήμνο. 
 Ένα καταπράσινο βουνό υψώνεται  πίσω σαν προστατευτικό τείχος του λιμανιού, ενώ το οροπέδιο κρύβει τους απέραντους ελαιώνες... εδώ το πράσινο αγγίζει το γαλανό της θάλασσας. Τα νερά τρέχουν από τις πηγές του βουνού ασταμάτητα και χύνονται στη θάλασσα. 
 Η σημερινή κωμόπολη του Αγίου Κων/νου, είναι κτισμένη στη θέση όπου βρισκόταν κατά την αρχαιότητα ο Δαφνούντας, τελευταία δυτική πόλη της χώρας των Οπουντίων Λοκρών. Η πόλη προστατευόταν από μακρά τείχη - ερείπια των οποίων σώζονται στη θέση "Ισώματα" - και ήταν το πιο σπουδαίο λιμάνι της περιοχής.

 

Στην περίοδο της τουρκοκρατίας άρχισαν να δημιουργούνται γύρω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης διάφοροι οικισμοί. Σημαντικότεροι από τους οικισμούς αυτούς, ήταν: του Βορλοβού, της Ευλογιάς και του Νεοχωρίου.
 

Στη θέση "Γράδος", όπου ανακαλύφθηκε η βυζαντινή εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης , έγινε η μετεγκατάσταση των κατοίκων των ανωτέρω οικισμών και δημιουργήθηκε ο σημερινός Άγιος Κωνσταντίνος. 
 Το 1894, έπειτα από τους μεγάλους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή, ο Αγιος Κωνσταντίνος καταστράφηκε και πολλά σπίτια βυθίστηκαν στη θάλασσα. Και στο νησάκι της Στρογγυλής υπάρχει καταβυθισμένος οικισμός. 
 Στα πλαίσια της ανοικοδόμησης που ακολούθησε, έγινε τότε ένα σχέδιο πόλης, που προέβλεπε χώρους πρασίνου και δεντροστοιχίες σε όλο το μήκος της κεντρικής παραλιακής ζώνης. Από το 1960 που κατασκευάστηκε η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ο Άγιος Κωνσταντίνος εξελίχθηκε σε μια από τις πιο πλούσιες κωμοπόλεις της Ελλάδας. Χιλιάδες τουρίστες σταματούσαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο. 
Με τη δημιουργία όμως της Νέας Εθνικής Οδού, μειώθηκε ο αριθμός των επισκεπτών και υπήρξε και πτώση στις πωλήσεις των καταστημάτων της περιοχής, όπως λένε οι ντόπιοι. Δυστυχώς μειώθηκαν και τα δρομολόγια πλοίων, εφόσον ακτοπλοϊκές συνδέσεις, όπως αυτή για Λήμνο, δεν υπάρχουν πια. 
  
 Η πλατεία γύρω από την εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου είναι γεμάτη καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες... Το πάρκο προσφέρει δροσιά κάτω από τα πλατάνια.
Πάρτε την ανηφοριά... επισκεφθείτε ανάμεσα στα αιωνόβια πλατάνια τη  γραφική πλατεία του Αγίου Νικολάου με το υπαίθριο θέατρο, τις πηγές με τα τρεχούμενα νερά, τον διαμορφωμένο χώρο για καφέ ή φαγητό.   

 
Ο χώρος είναι μαγικός, μέσα στη φύση... ακούς τα νερά να κελαρίζουν... τα πλατάνια δημιουργούν έναν σκιερό δροσερό χώρο και σκεπάζουν τη πλατεία...  τα τραπεζάκια στήνονται για να υποδεχτούν τους επισκέπτες... μια παιδική χαρά χάνεται μέσα στο πράσινο των δέντρων... 

Ακόμα υπάρχει να δείτε,  ο  υδροβιότοπος της περιοχής "Βρωμολίμνης", η παλαιά εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου με βυζαντινά ψηφιδωτά, ο Άγιος Ταξιάρχης της Άγναντης και το θέρετρο του Λογγού... για κολύμπι και ψάρεμα.   
 Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με ιπτάμενα δελφίνια, καταμαράν και πλοία για Σκιάθο. Μπορείτε να κανονίσετε μια μονοήμερη εξόρμηση ή ακόμη για περισσότερες μέρες να περάσετε στον Βόλο.
Μόλις 7 χιλιόμετρα απόσταση βρίσκεται το τουριστικό θέρετρο των Καμένων Βούρλων... ακριβώς πίσω από την πόλη υψώνονται οι πλαγιές του όρους Καλλίδρομο, συγκεκριμένα το όρος Κνημίς. Οι ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων έγιναν γνωστές περί το 1926, στο μεσοπόλεμο όταν ο χημικός Μιχαήλ Περτέσης ανακάλυψε ότι η περιεκτικότητα αυτών σε ραδόνιο είναι μοναδική και ανώτερη αντίστοιχων ευρωπαϊκών πηγών... προσφέροντας μεγάλη ευεργετικότητα στον άνθρωπο.
Ωραίες παραλίες στον Αγ.Κωνσταντίνο υπάρχουν... άλλες κοντινές και προσβάσιμες με τα πόδια κι άλλες λίγο πιο μακριά... Οι ντόπιοι προτιμούν αυτή του Ναυτικού Ομίλου Αγ.Κωνσταντίνου, όπου έχει διαμορφωμένο χώρο με ντουζ και ομπρέλες...
Ο Αγ.Κωνσταντίνος απέχει περίπου 165 χλμ από την Αθήνα... κάτι που τον κάνει προσιτό για μονοήμερες εκδρομές και Σαββατοκύριακα. 
Τη δεκαετία του 1930, όταν ξεκίνησε η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών των Καμένων Βούρλων, στη πόλη χτίστηκαν τα πρώτα σύγχρονα ξενοδοχεία και μεταπολεμικά απέκτησαν τα Καμένα Βούρλα τέτοια φήμη, προσελκύοντας προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Κάποιοι διέμεναν σε ξενοδοχεία, που χτίστηκαν και στον Αγ.Κωνσταντίνο. 

φωτογραφίες ΗΛΕΚΤΡΑ ΚΟΥΤΟΥΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου