Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ


Τα ιχνοστοιχεία είναι πιο σημαντικά κι από τις βιταμίνες, γιατί δεν γίνεται σύνθεση αυτών στον οργανισμό και είναι οι «ηλεκτρικοί σπινθήρες» που πυροδοτούν την ανταλλαγή της ενέργειας στηρίζοντας τη δημιουργία των ζωντανών ιστών από τη κατανάλωση των τροφών. Είχα γράψει για ο ρόλο των ολιγοστοιχείων και ότι πολλά προβλήματα υγείας μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από ανισορροπίες στα επίπεδα των ιχνοστοιχείων ή από αυξημένα επίπεδα τοξικών μετάλλων. Για παράδειγμα τοξικά μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και το κάδμιο μπορούν να διαταράξουν την απορρόφηση των ιχνοστοιχείων ή να αυξήσουν την απέκκρισή τους. Από τη γέννηση του ως την ενηλικίωση, εκτίθεται ο οργανισμός  σε ποικιλία πηγών τοξικών μετάλλων, π.χ. χαλκός και αλουμίνιο από σκεύη και περιτυλίγματα μαγειρικής, υδράργυρος σε κάποια ψάρια, μόλυβδος από βαφές μαλλιών,  αλουμίνιο από στικ και αντιϊδρωτικά, κάδμιο από το τσιγάρο, καθώς και στα σφραγίσματα δοντιών, όπου υπάρχει και υδράργυρος... κ.ο.κ...

Τα μέταλλα είναι απαραίτητα και για τη παραγωγή των ορμονών. Για παράδειγμα το μαγγάνιο και ο χαλκός για τη σύνθεση των κατεχολαμινών, ο ψευδάργυρος για την αποθήκευση, παραγωγή και έκκριση της ινσουλίνης ή της αυξητικής ορμόνης...  Το μαγνήσιο για άλλες ορμόνες. Τα τοξικά μέταλλα μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία προβλημάτων μάθησης στα παιδιά. Συγκεκριμένα ο μόλυβδος έχει σχετιστεί με το σύνδρομο ελαττωμένης προσοχής.  Κεφαλαλγίες σχετίζονται με υπερβολική λήψη χαλκού. Ενώ η υπερβολική λήψη σιδήρου συμβάλλει στην ανάπτυξη αρθρίτιδας, υπέρτασης και πονοκεφάλων. Η υπερβολική λήψη ασβεστίου μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία οστεοπόρωσης... μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ισχύει.... ακόμη απόκτησης βάρους και κούρασης. Οι επιστήμονες ερμηνεύουν τις πληροφορίες, ακόμη και από τη σύνθεση των μαλλιών, σχετικά με τα ιχνοστοιχεία.

Προβλήματα που συσχετίζονται με ανισορροπίες στα επίπεδα ιχνοστοιχείων:

Αρτηριοσκλήρωση: η υπερβολική εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες είναι μεγαλύτερη σε περιοχές όπου υπάρχει ελαττωμένο μαγνήσιο στο έδαφος και στο νερό. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο σε επαρκή ποσά, για να ισορροπηθεί το επιπλέον ασβέστιο στους μαλακούς ιστούς του σώματος.

Υπέρταση: υψηλή πρόσληψη νατρίου έχει συνδεθεί από παλιά με την υπέρταση. Τα επίπεδα του ασβεστίου σε σχέση με το νάτριο και ο λόγος μαγνησίου – νατρίου, δείχνουν τη προδιάθεση για υπέρταση, αλλά και να παρθούν προληπτικά μέτρα μέσω διαιτητικών τροποποιήσεων.

Υπερχοληστερολαιμία:  ...καθώς και η αυξημένη επίπτωση καρδιοπαθειών έχουν συσχετιστεί με χαμηλό λόγο χαλκού – ψευδαργύρου στον ορό.

Ημικρανίες – κεφαλαλγίες : υπερβολικές ποσότητες θρεπτικών ή τοξικών μετάλλων, όπως το κάδμιο, μόλυβδος, χαλκός... προκαλούν ημικρανίες.

Υπερκινητικότητα: τα υπερκινητικά παιδιά έχουν υψηλά επίπεδα τοξικών μετάλλων, όπως κάδμιο, μόλυβδο, υδράργυρο, μαγγάνιο, χαλκού και σιδήρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου