Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Birdrace - 10ος Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών στη Θεσσαλονίκη



Τον 10ο Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών («Birdrace») στη Βόρεια Ελλάδα διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σήμερα, Κυριακή 19 Μαΐου 2013. Ο  αγώνας διεξάγεται στο Σέιχ Σου και σε κομμάτι του όρους Χορτιάτη, ενώ θα έχει ως σημείο τερματισμού το Ρέμα Πυλαίας. Τις προηγούμενες χρονιές, αγώνες έχουν λάβει χώρα μεταξύ άλλων στην Κορώνεια, στην Κερκίνη, στο Καϊμακτσαλάν και τη Βεγορίτιδα. 
 
Οι ομάδες των διαγωνιζόμενων θα διασχίσουν λόφους, βουνά, άλση, πάρκα και αδόμητους χώρους, παρατηρώντας και καταγράφοντας τα πουλιά της περιοχής, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να παρατηρήσουν και μερικά από τα μεταναστευτικά πουλιά που βρίσκονται στη χώρα μας. Νικήτρια ομάδα θα ανακηρυχθεί αυτή,  που θα καταφέρει να καταγράψει τα περισσότερα είδη πουλιών, ενώ θα επιβραβευτεί και η ομάδα που θα δει το σπανιότερο είδος με αναμνηστικά κύπελλα.


Παρά το γεγονός ότι το πράσινο στις μεγαλουπόλεις έχει πλέον περιοριστεί, σε κάποιες «γωνιές» η φύση, σε πείσμα των καιρών, συνεχίζει να «επιβιώνει», αλλά και να αναπτύσσεται όπως παλιά. Αυτές λοιπόν οι οάσεις ζωής θα εξερευνηθούν, μέσω της παρατήρησης πουλιών (birdwatching), στο πλαίσιο του αγώνα «Birdrace».


Ο αγώνας θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες, μέσα σ’ ένα κλίμα ομαδικότητας, συνεργασίας και άμιλλας, να γνωρίσουν καλύτερα την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής που έχει οριστεί στο πλαίσιο του αγώνα (ακόμη και των πράσινων χώρων μέσα και γύρω από την πόλη), θα ενεργοποιήσει νέους παρατηρητές, οι οποίοι θα εμπλουτίσουν τη γνώση τους κοντά στους έμπειρους ομαδάρχες και θα προωθήσει την παρατήρηση ως μέσο προστασίας και ψυχαγωγίας, ευαισθητοποιώντας το ευρύτερο κοινό και προωθώντας τον εθελοντισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου