Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

38 είδη της Χαβάης στη λίστα των απειλούμενων υπό εξαφάνιση ειδών38 Hawaiian species declared endangered after court case
 
Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πρόσθεσε κάτι περισσότερο από τρεις ντουζίνες φυτά και ζώα της Χαβάης στη λίστα των ειδών, που κινδυνεύουν ως αποτέλεσμα μιας νομικής δράσης περιβαλλοντικής ομάδας. Συγκεκριμένα 35 νέα φυτά και 3 σαλιγκάρια δέντρων προστατεύονται, όπως ανακοινώθηκε από την υπηρεσία Fish and Wildlife Service (FWS) και θα δημοσιευθεί επισήμως τη Τετάρτη 5 Ιουνίου. Αυτή η δράση θα εμποδίσει τη μην εγκεκριμένη κατοχή, πώληση ή μεταφορά των ειδών, επιτρέποντας την υπηρεσία να προστατεύσει αυτά τα κρίσιμα εδώδιμα είδη. Ανάμεσα στα είδη, που ανακοινώθηκαν ότι κινδυνεύουν, είναι μια ποικιλία από sea beans, το σαλιγκάρι Lanai tree snail και διαδεδομένοι τύποι του φυτού  haha.
 
Πρώτη φορά είχε προταθεί να χαρακτηριστούν αυτά τα είδη ως υπό εξαφάνιση πέρσι το καλοκαίρι ως μέρος της διακανονισμού και συμφωνίας  του 2011 με το περιβαλλοντικό γκρουπ WildEarth Guardians. Σε αυτή τη συμφωνία το FWS υποσχέθηκε να υπογράψει την προστασία περισσότερων από 720 φυτών και ζώων, που κινδυνεύουν.  Το FWS ανακάλυψε ότι τα είδη αντιμετωπίζουν απειλές από την τωρινή εξόντωση και αλλαγή του περιβάλλοντος τους, είτε από τη διάδοση ξένων φυτών και ζώων (όπως π.χ. κατσίκες και βοειδή),  είτε από τους τυφώνες που σαρώνουν φυτά και ζώα, ενώ άλλα εδώδιμα κινδυνεύουν από φωτιές. Τα είδη είναι στα Χαβανέζικα νησιά, Molokai, Lanai και Maui, τα οποία ήταν συνδεδεμένα τη τελευταία παγετώνια περίοδο πριν περίπου 21,000 χρόνια. Με αποτέλεσμα αυτά τα νησιά, που κάποτε ήταν μια εννιαία γη,  να μοιράζονται μοναδικές μορφές ζωής!