Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

ΠΑΡΟΣ: 20 ως 31 Μαίου 2013, «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» μαθήματα ευαισθητοποίησης & ενημέρωσης στα σχολείαΗ Πανελλαδικής Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» στην Πάρο από σήμερα Δευτέρα 20 μέχρι και τις 31 Μαΐου με μαθήματα σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού. Το πρόγραμμα είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Πάρου, έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και πραγματοποιείται εδώ και πέντε χρόνια. Το έχουν παρακολουθήσει μέχρι τώρα πάνω από 21.000 μαθητές  στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα νησιά του Β. Αιγαίου. Στην Πάρο οργανώνεται με πρωτοβουλία της ομάδας Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου σε συνεργασία με τη Φιλοζωική της Πάρου (Paws).  Μέσα από αφήγηση, διαδραστική παρουσίαση και ζωγραφική οι πιο μικροί μαθητές θα μάθουν να φροντίζουν και να προσεγγίζουν τα ζώα.
 
Τις παρουσιάσεις πραγματοποιεί η Μελίτα Λαζαράτου, ειδικός συμπεριφοράς ζώων με πολυετή εμπειρία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, η οποία ήρθε από την Κρήτη με το σκύλο της, το Ντάκο, γι’ αυτό το σκοπό. Tα μαθήματα θα παρακολουθήσουν οι 977 μαθητές των 6 Δημοτικών Σχολείων της Πάρου. Οι μαθητές θα μάθουν για το σεβασμό στη ζωή και στη διαφορετικότητα και για το πως στεκόμαστε στον διπλανό μας ανεξάρτητα από το αν έχει ουρά, φτερά ή τέσσερα πόδια. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να δημιουργηθεί επιτέλους μια νέα στάση, υγιής και υπεύθυνη απέναντι σε όλα τα ζώα και αυτό δεν μπορεί παρά να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες και μέσα από το σχολείο με σωστή πληροφόρηση. 
 
Μέσα από τη συζήτηση και παραδείγματα καλών πρακτικών, οι μεγαλύτεροι μαθητές θα ενημερωθούν για τις ανάγκες των ζώων, τα δικαιώματά τους, αλλά και για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις, που εμείς οι άνθρωποι έχουμε απέναντί τους. Αφιερώνεται επίσης χρόνος στο θέμα των κακοποιήσεων και στο πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται με την ευγενική χορηγία της Hellenic Seaways και του πρακτορείου της στην Πάρο Polos tours, των Studios Dimitris στην παραλία Αγίων Αναργύρων Νάουσας, της Karent Car Rental γραφείο Πάρου, του Αττικού Νοσοκομείου Ζώων.