Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Βακτήρια ζουν και πολλαπλασιάζονται στους -15 βαθμούςΜια ομάδα με επικεφαλείς Καναδούς ερευνητές ερευνούν για βακτήρια, που ζουν και πολλαπλασιάζονται στις θερμοκρασίες του Αρκτικού παγετώνα,  χαμηλότερες του σημείου τήξεως του νερού!  Αυτό θα προσφέρει πληροφορίες και ιδέες για τύπους οργανισμών που μπορεί να υπάρχουν σε παρόμοιες ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες και κάπου αλλού μέσα στο ηλιακό μας σύστημα.

"You look at permafrost, you think of this frozen dead world, but it's not," said Lyle Whyte, a McGill University microbiologist who co-led the study with post-doctoral researcher Nadia Mykytczuk.

Το OR1 strain του μικροβίου Planococcus halocryophilus είναι ικανό να αναπαραχθεί στους –15 C — ένα ρεκόρ ανάμεσα σε όλους τους γνωστούς οργανισμούς – και ίσως να μπορεί να πολλαπλασιάζεται και σε θερμοκρασίες ακόμη πιο παγωμένες,  σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Τετάρτη 22 Μαίου στο ISME Journal. Τα βακτήρια μένουν ενεργά μέχρι και στις χαμηλές θερμοκρασίες των –25 C.
 

Τα βακτήρια (200 or 300 strains) συλλέχθησαν το  2004 από τη καρδιά του παγετώνα μετά από διάνυξη με τρυπάνι από τη NASA στο νησί Ellesmere Island, Nunavut, με ρομποτικά εργαλεία και τεχνικές, που χρησιμοποιήθηκαν και για τον πλανήτη Άρη.  Ο παγετώνας παραμένει παγωμένος για 5,000 ως 6,000 χρόνια και το περιβάλλον έχει μια κατά μέσον όρο θερμοκρασία περίπου τους –16 C. Η ομάδα του Whyte βοήθησε τη NASA, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δείγματα δεν θα επιμολυνθούν, αφού η επιστημονική του ομάδα ειδικεύεται σε βακτήρια που μπορούν να ζήσουν μόνο σε ακραία κρύα περιβάλλοντα.