Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

VIDEO λιώσιμο παγετώνα στην Αρκτική



 
Ένα θεαματικό βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA για το σχηματισμό ρηγμάτων σε μια πολύ μεγάλη περιοχή της Αρκτικής... μια έκταση 1.000 χιλιομέτρων στη θάλασσα Μποφόρ. Οι ρωγμές άρχισαν να σχηματίζονται στις αρχές Ιανουαρίου λόγω της ζέστης και συνεχίστηκαν το επόμενο χρονικό διάστημα εξαιτίας των καταιγίδων. Ο Trudy Wohlleben από την Καναδική Υπηρεσία Παγετώνων  δήλωσε ότι «Χρειάστηκαν μόλις επτά ημέρες ώστε τα ρήγματα να αναπτυχθούν σε όλη την περιοχή, από τα δυτικά στα ανατολικά».
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ video με τον κατατεμαχισμό παγετώνα αυτόν τον χειμώνα βόρεια της Αλάσκα, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA
Αν και ο σχηματισμός ρηγμάτων στους πάγους είναι συχνό φαινόμενο, λίγα είναι τα περιστατικά που τα ρήγματα επεκτείνονται σε τόσο μεγάλη περιοχή ή έχουν τόσο μεγάλο μήκος και πλάτος». Μια από τις αιτίες για τον κατατεμαχισμό του παγετώνα είναι ότι οι συγκεκριμένοι πάγοι σχηματίστηκαν σχετικά πρόσφατα, οπότε είναι πιο ευαίσθητοι στη ζέστη και τους ισχυρούς ανέμους. Υπάρχει ρεκόρ του ρυθμού που λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική, φαινόμενο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
Η ΚΑΨΟΥΛΑ ΜΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ SAVE THE ARCTIC
Η κάψουλα με τα 2.7 εκατομμύρια υπογραφές του SAVE THE ARCTIC βρίσκεται στο δρόμο προς τον Βόρειο Πόλο.  16 άτομα, ανάμεσα τους τέσσερις διεθνείς νέοι σε ηλικία πρεσβευτές - η ηθοποιός του Hollywood Ezra Miller, δύο εκπρόσωποι των ιθαγενών της Αρκτικής και ένας νέος από τις Seychelles—ξεκίνησαν από τη βάση Barneo Base πάνω σε ski trek και διασχίζουν το πάγο προς τον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο... θα βρίσκονται εκεί αυτή την εβδομάδα!  Οι trekkers κουβαλάνε μαζί τους τη κάψουλα, που περιέχει  τη declaration με 2.7 εκατομμύρια υπογραφές ζητώντας η Αρκτική να γίνει ένα παγκόσμιο καταφύγιο. Σκοπεύουν να ρίξουν τη κάψουλα και μια σημαία “Flag for the Future”  στα 4.3 χιλιόμετρα βάθος των παγωμένων νερών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου