Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

SPIRITS NESTS by JAYSON FANN

Έχουμε δει πολλά και εκπληκτικά treehouses, από tree tents μέχρι tree lounges...  τα δεντρόσπιτα είναι ένας τρόπος να βρίσκεσαι και να χαλαρώνεις στα δέντρα. Η Καλιφορνέζα καλλιτέχνης Jayson Fann χρησιμοποιώντας ντόπια ξύλα, που κόπηκαν με όρους της  βιώσιμης ξύλευσης, δημιουργεί φωλιές, τις οποίες ονομάζει “spirit nests”.  Μιμούμενη τις κατασκευές των πουλιών δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να νιώσουν μια μοναδική ηρεμία, που μόνο ανάμεσα στα δέντρα μπορεί κάποιος να αισθανθεί.


Η μέθοδος της Fann ξεκινάει με το να βρει τα κατάλληλα κλαδιά στη τοποθεσία, κι αφού τα ξεγυμνώνει από τα φύλλα, τα διασκορπίζει βέβαια για να μειώσει το κίνδυνο ίσως κάποιας πυρκαγιάς.  Πίσω από το φουσκωμένο τους εξωτερικό περίβλημα οι φωλιές έχουν αόρατες κατασκευαστικές τεχνικές, όπως συνδέσεις cross-bracing και άλλα μέτρα για τη σταθερότητα και ασφάλεια τους.  Η διαδικασία είναι να συμπληρωθεί το παζλ με τα κλαδιά σε μια μοντέρνα φόρμα, που αποπνέει κατασκευαστική ακεραιότητα με αρτιστικό αέρα.


Ασκεί πίεση για να λυγίσει το ξύλο και διάφορες βίδες, που είναι αόρατα οπτικώς, έτσι ώστε να διασφαλίσει μια γερή κατασκευή. Έχει ιδρύσει μάλιστα και έναν καλλιτεχνικό οργανισμό, τον Big Sur Spirit Garden, όπου η Fann έχει δημιουργήσει έναν αριθμό από ιδιωτικές φωλιές κατά μήκος της παραλίας της Καλιφόρνιας και αλλού. Βασικό για να διασφαλίσει ότι η φωλιά μπορεί να σηκώσει  ένα βάρος 2.000 pounds είναι η βάση, πάνω στην οποία η φωλιά φτιάχνεται ή τοποθετείται με γερανό.  Οι φωτογραφίες είναι από το Treebones Resort στο Big Sur της Καλιφόρνιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου