Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Hiller lake... η ροζ λίμνη στην Αυστραλία



Η ροζ λίμνη Hiller lake (pink lake) στην Δυτική Αυστραλία είναι μοναδική για το χρώμα της. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το παράξενο ροζ χρώμα της οφείλεται στη παρουσία συγκεκριμένης άλγης, η οποία προσδίδει στα νερά αυτό το απίστευτο χρώμα. Η Lake Hillier βρίσκεται στο νησί Middle Island, το μεγαλύτερο από όλα τα νησιά και νησίδες, που αποτελούν το Recherche Archipelago στα δυτικά της Ωκεανίας.
Το μήκος της ροζ λίμνης είναι 600 μέτρα και περιβάλλεται από αμμώδεις όχθεις με δέντρα ...ευκάλυπτους και paperbark... αλλά και αμμόλοφους με χαμηλή βλάστηση, που τη χωρίζουν από τον Νότιο Ωκεανό. Είναι αξιοσημείωτη για αυτό το μοναδικό ροζ χρώμα της και ξεχωρίζει σε όλο το αρχιπέλαγο... μάλιστα συχνά τραβάει τη προσοχή των επιβατών των αεροπλάνων. Το χρώμα είναι μόνιμο και δεν αλλάζει, ακόμη κι αν το νερό μεταφερθεί σε ένα container. Παρά την ασυνήθιστη απόχρωση, έχει αποδειχτεί ότι δεν υπάρχουν κάποιες παρενέργειες για τους ανθρώπους.
 
Η λίμνη αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε μια αναφορά του 1802 από την αποστολή Flinders. Ο Captain Flinders λέγεται ότι παρατήρησε τη ροζ λίμνη όταν έφτασε στη κορυφή του νησιού και ο John Thistle, ιδιοκτήτης του πλοίου συνέλεξε νερό από τη λίμνη, η οποία διαπιστώθηκε ότι ήταν αλμυρή. Τότε δεν είχε εξακριβωθεί η πηγή του ροζ χρώματος στη περίπτωση της Lake Hillier, είπαν ότι το ροζ χρώμα προέρχεται από κάποιους οργανισμούς,  Dunaliella salina και Halobacteria. Μια άλλη υπόθεσης ήταν ότι το ροζ χρώμα οφείλεται σε κόκκινα halophilic bacteria στο αλάτι... το οποίο βρίσκεται σε ποσότητα στις όχθες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου