Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

H ποιητική πόλη των Χανίων της Κρήτης



Θεωρείται η πιο ποιητική πόλη της Κρήτης και όχι άδικα. Το γραφικό ενετικό λιμάνι είναι πόλος έλξης για επισκέπτες και ντόπιους, καθώς εκτός από την ομορφιά του, συγκεντρώνει και πολλές επιλογές διασκέδασης. Η πόλη χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας δέχτηκε την επίδραση πολλών πολιτισμών.

 

Στην είσοδο του λιμανιού ορθώνεται ο Φάρος, ο οποίος κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα και αναστηλώθηκε κοντά στο 1840. Οι συνοικίες της παλιάς πόλης "εντός των τειχών" διατηρούν ως σήμερα την βενετσιάνικη αρχοντιά τους. Στο κέντρο της πόλης ξεχωρίζει η Δημοτική αγορά, ένα εντυπωσιακό οίκημα του 1913 σε σταυρωτό σχήμα με κατασκευαστικό πρότυπο την αντίστοιχη «Αγορά της Μασσαλίας».

 

Γενικά το ιστορικό κέντρο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, ενώ η πόλη αποτελείται από πέντε συνοικίες: Τοπανάς, Συντριβάνι, Εβραϊκή, Καστέλλι και Σπλάντζια ή Πλάζα. Ο Τοπανάς χαρακτηρίζεται από βενετσιάνικα αρχοντικά, ενώ στην εβραϊκή συνοικία δεσπόζει η Συναγωγή. Οι επιρροές των πολιτισμών φαίνονται στις προσόψεις κτισμάτων, τα τείχη, αρχαιότητες, κάστρα και μοναστήρια, αλλά κι εκκλησίες.

 

Στενά σοκάκια πλακόστρωτα και τριγύρω νεοκλασικά και αναπαλαιωμένα σπίτια διαφόρων εποχών. Η Χαλέπα είναι γειτονική συνοικία της πόλης με χαρακτηριστικότατα κτίρια, εκ των οποίων το παλιό ανάκτορο του πρίγκιπα Γεωργίου, καθώς και το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου.

 

Τα Χανιά έχουν δύο εισόδους: το αεροδρόμιο στο Ακρωτήρι και το λιμάνι της Σούδας (το μεγαλύτερο της Μεσογείου). Αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης βρίσκεται ο Δημοτικός κήπος και δίπλα του το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών.

 

Οι κήποι είναι οι ομορφότεροι της Κρήτης, ενώ ο δημοτικός κήπος διαθέτει μικρό ζωολογικό κήπο με ζώα της Κρήτης. Λένε πως η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού με την καλή ρυμοτομία πήρε το όνομά της από την παραφθορά ενός εκ των αρχαίων ονομάτων της Κρήτης, ότι προήλθε από το Χθονία ή από το αραβικό «Χάνι».

 

Απέναντι από το Φάρο βρίσκεται το βενετικό φρούριο «Φιρκάς». Στο Καστέλλι θα δείτε τα βενετικά τείχη, όπου στο υψηλότερο σημείο βρισκόταν το παλάτι του βενετσιάνικου διοικητή. Στη συνοικία Σπλάντζια βρίσκονται οι ναοί του Αγίου Νικολάου, των Αγίων Αναργύρων, η βενετσιάνικη εκκλησία του Αγίου Ρόκκου.

 

Δυτικά των Χανίων αρχίζει μία σειρά από θαυμάσιες αμμώδεις παραλίες, πολλές απ’αυτές οργανωμένες για σπορ: τα Άπτερα, η Χρυσή Ακτή, τα λιμανάκια των Αγίων Αποστόλων, το Καλαμάκι, η Αγία Μαρίνα.

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Ο Κουρουπητός ανήκει στο παρελθόν

 

Τα Χανιά με τη χωματερή του Κουρουπητού αντιμετώπιζε προβλήματα με την ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών, καθώς και με τα πρόστιμα από την Ε.Ε.  Ευτυχώς ολοκληρώθηκε το 2005 ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα διαχείρισης απορριμμάτων, έχοντας επιτύχει ανακύκλωση 25% των σκουπιδιών. Η ανταπόκριση των Χανιωτών στην ανακύκλωση ήταν αξιοσημείωτη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου