Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η Κλιματική Αλλαγή αλλάζει και το χάρτη του κρασιού



Μια έρευνα ομάδας επιστημόνων από έξι Πανεπιστήμια και οργανισμούς διατήρησης της φύσης ανέλυσαν τις επιπτώσεις της Κλιματικής αλλαγής στο κρασί και τι σημαίνει αυτό.  Μάλιστα η έκθεση τους «Climate Change, Wine and Conservation» δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του journal Proceedings of the National Academy of Sciences. Τα συμπεράσματα εξέπληξαν ακόμη και τους ίδιους τους ερευνητές, καθώς στη πορεία των ερευνών ανακάλυψαν έναν αριθμό πραγμάτων. 

Η έρευνα τους παρήγαγε τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη για το βιώσιμο μέλλον της παραγωγής κρασιού. Οι ειδικοί μπορούν να βρουν την αναλυτική αναφορά τους. Ενδεικτικά καταγράφουμε κάποιες λεπτομέρειες, όπως ότι η βόρεια περιοχή του Yellowstone θα είναι  μια περιοχή, όπου θα είναι η καταλληλότερη για ανάπτυξη σταφυλιών παραγωγής κρασιού τα επόμενα 50 χρόνια και ο λόγος η Κλιματική Αλλαγή. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα εδάφη γίνονται κατάλληλα για σταφύλια κρασιού, καθώς επεκτείνονται οι καλλιέργειες βορειότερα. Οι εκτάσεις εκεί έχουν φτωχή άγρια ζωή, αλλά ίσως χρειαστεί να τοποθετήσουν φράχτες στους αμπελώνες, καθώς αρκούδες μπορεί να έχουν σνακς από σταφύλια. Ήδη κάποια κρασιά από το New Jersey φαίνεται να μη ξεχωρίζουν από τα γαλλικά κρασιά.
 

Ίσως αυτές οι αλλαγές στη Βόρεια Αμερική να είναι συμβολικές, μπροστά σε αυτές που συμβαίνουν σε όλη την υφήλιο. Όπως φαίνεται οι περιοχές για κρασί μετατοπίζονται προς τους πόλους. Στη Νότια Αφρική, Χιλή και Αυστραλία θα μείνει λίγη γη στη κατεύθυνση προς το Νότιο Πόλο, καθώς οι κατάλληλες περιοχές για αμπελώνες μειώνονται. Στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη η κατάλληλη για κρασί γη αυξάνεται κι όλα αυτά οφείλονται στο νέο παγκόσμιο κλίμα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αναδιανεμηθούν οι περιοχές παραγωγής κρασιού, με κάποιες σοβαρές επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή κάθε περιοχής. Ο παγκόσμιος χάρτης αλλάζει, πριν έναν αιώνα η Αλγερία ήταν η νούμερο ένα, η μεγαλύτερη σε εξαγωγή κρασιού χώρα και τώρα η Κίνα είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη χώρα παραγωγής κρασιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου