Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Που βοηθούν λανθανίδες στον οργανισμό


Τι ακριβώς είναι οι λανθανίδες και ποιά η σημαντικότητα τους στο οργανισμό?  ... αυτό ίσως είναι το πρώτιστο ερώτημα, που θα σας γεννηθεί. Οι λανθανίδες είναι ολιγοστοιχεία... δηλαδή στοιχεία, που βρίσκονται σε ελάχιστη ποσότητα σε βιολογικά υγρά, ιστούς και επιδερμικούς σχηματισμούς και μάλιστα με τεχνικές είναι ποιοτικά και ποσοτικά προσδιορίσιμα. Ολιγοστοιχείο είναι κάθε στοιχείο, όπου η συγκέντρωση του στα βιολογικά υγρά είναι μικρότερη από 1 mg/lt. Γνωστά Μακροστοιχεία στον οργανισμό είναι το Νάτριο, Ασβέστιο, Φωσφώρος, Μαγνήσιο...  Στις Λανθανίδες κατατάσσονται 14 ολιγοστοιχεία, που δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την ανοσολογία, ενώ στην αρχή μιας παθολογίας, οι τιμές συγκεκριμένων παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με το κανονικό.
Ας δούμε μερικές λανθανίδες... και που ωφελούν
Χρώμιο (Cr) είναι σημαντικό για τη σωστή χρήση της ινσουλίνης στη ρύθμιση του σακχάρου και βοηθά στη πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Άργυρος (Ag) βοηθά σε παθήσεις ωτορινολαρυγγικές και εναντίων ιογενών λοιμώξεων.
Φθόριο (F) βοηθά να διατηρούνται τα οστά και τα δόντια.
Νικέλιο (Ni) σχετίζεται με τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων και με το μεταβολισμό του σιδήρου.
Σελήνιο (Se) Προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτικούς παράγοντες,  μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μορφών καρκίνου, δρα στο έκζεμα και μυική ανοξία.
Χαλκός (Cu)  βοηθά στη παραγωγή της αιμοσφαιρίνης του αίματος από το σίδηρο, ελέγχει τα ένζυμα στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού, δρα στο σχηματισμό της μελανίνης. Είναι αντιφλεγμονώδες και αντιρευματικό.
Χρυσός (Au) δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα και στις φλεγμονές αρθρώσεων.
Θείο (S) Ενδείκνυται για ηπατικές και νεφρικές παθήσεις για σμηγματόρροια και ψώρα.
Μολυβδένιο (Μο) είναι συνένζυμο πολλών ενζύμων και σχετίζεται κι αυτό με τη καλή λειτουργία ήπατος και επινεφριδίων.
Λίθιο (Li) σχετίζεται με την αυπνία και αποκατάσταση ψυχικών νόσων.  Ενδείκνυται για τη θεραπεία κατά του λύκου.
Γερμάνιο (Ge) διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και τονώνει τις ρίζες των μαλλιών.
Κοβάλτιο (Co) συστατικό της βιταμίνης Β12, χορηγείται στην αντιμετώπιση του νευροφυτικού συνδρόμου. Η έλλειψη κοβαλτίου προκαλεί σπασμό περιφερικών αγγείων και βρογχοκήλη.
Βανάδιο (V) δρα στην υποχοληστεριναιμία, στην τερηδόνα και την ανάπτυξη της γονιμότητας.

Η απώλεια των ολιγοστοιχείων δεν καθορίζεται από τον τύπο διατροφής, αλλά συνήθως είναι συνέπεια καταβολικών διεργασιών και πρωτεϊνικής σύνθεσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου