Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Φτιάξτε κομπόστ στο σπίτι σας


Είναι κάτι χρήσιμο, που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας... ήδη κάποιοι το κάνουν με επιτυχία και πρέπει να ομολογήσω ότι τα καλύτερα σπιτικά κομπόστ τα ‘χω δει σε αυλές των χωριών μας. Για αρχή μαζέψετε τα οργανικά υπολείμματα της κουζίνας σε ένα μικρό κάδο. Τα μεγάλα υλικά κόψτε τα σε μικρά κομματάκια, έτσι ώστε να αναπτυχθούν περισσότεροι μικροοργανισμοί και να επιταχυνθεί η διαδικασία της κομποστοποίησης. Για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, της λεγόμενης ωρίμανσης θα περάσουν 5-8 εβδομάδες. Γενικά όσο πιο θρυμματισμένα ή σε μικρότερα κομματάκια είναι τα υλικά στον σωρό, τόσο γρηγορότερα θα γίνει το κομπόστ.  

Το έτοιμο κομπόστ έχει χρώμα σκούρο καφέ με μυρωδιά νωπού χώματος και θρυμματίζεται εύκολα. Μην το αφήνετε εκτεθειμένο, αλλά προστατέψτε το από τον ήλιο και τη βροχή. Τα χημικά εμποδίζουν την φυσική διεργασία της κομποστοποίησης, γι’αυτό αποφύγετε να ρίχνετε στον σωρό υλικά, που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία όπως π.χ. στάχτη που περιέχει ή προήλθε από χημικά, πριονίδι από νοβοπάν ή MDF, εμποτισμένα ξύλα, έγχρωμο η γυαλιστερό χαρτί... Η καλύτερη αξιοποίηση των υπολειμμάτων από κλαδέματα του κήπου γίνεται με την αγορά του απαραίτητου κλαδοφάγου ή κλαδοκαταστροφέα. Το κομμένο γκαζόν επειδή έχει πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας μπορεί να δημιουργήσει δυσοσμία του σωρού, γι’αυτό πριν το ρίξετε στον σωρό, καλύτερα να το απλώσετε να ξεραθεί πρώτα και μετά να το αναμείξετε με τα υπόλοιπα υλικά.

Στάδια
-Αναμείξτε ξερά φύλλα και τα κομμένα κλαδάκια (σε αναλογία 2 ξερά προς 1 χλωρό), τοποθετήστε το μίγμα στον χώρο που έχετε προκαθορίσει και ανακατέψτε τα καλά με ένα φτυάρι ή τσουγκράνα.
-Το μίγμα πρέπει να είναι τόσο υγρό, αλλά ούτε και  να στάζει (όπως ένα καλά στυμμένο σφουγγάρι). Ελέγξετε την υγρασία του σωρού κι αν είναι πολύ υγρό προσθέστε ξερά υλικά, ώστε να απορροφήσουν την υγρασία. Αν πάλι, είναι πολύ ξηρό απλά ψεκάστε με νερό.
-Προσθέστε υλικά μέχρι να φτιάξετε το σωρό,  ο οποίος για να θερμανθεί δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 1μ x 1μ x 1μ και όχι μεγαλύτερος από 1, 80 μ.
-Πρέπει να ανακατεύετε το σωρό κάθε 3 με 6 μέρες και ελέγξετε την υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ο σωστός αερισμός και η ανάμειξη του υλικού από τις άκρες στο κέντρο, όπου και η θερμοκρασία είναι υψηλότερη.
-Χρησιμοποιήστε το ώριμο κομπόστ στον κήπο ή στις γλάστρες όλες τις εποχές του χρόνου. Δεν υπάρχει κίνδυνος η δόση να είναι υπερβολική, γιατί τα θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται σιγά-σιγά στο έδαφος.
Tips
- Όσο πιο πλούσια είναι τα υλικά, που αποτελούν τον σωρό, τόσο πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά θα είναι και το κομπόστ σας.
-Μην χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα στον κήπο σας, γιατί καταστρέφουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, το χώμα και  τους ωφέλιμους οργανισμούς. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μέθοδοι καταπολέμησης, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.
-Για τη βελτίωση του εδάφους, σκάψτε το χώμα, κατά προτίμηση το φθινόπωρο, κι αναμίξτε το με κομπόστ πάχους 2 – 5 εκ.  Επίσης χρησιμοποιήστε το σε χαρμάνι χώματος για φύτευση νέων φυτών.
-Χρησιμεύει πολύ στα ανθοφόρα λουλούδια. Ιδιαίτερα την Άνοιξη αναμείξτε το επιφανειακό χώμα των παρτεριών ή των γλαστρών σας με κομπόστ ή απλά αφήστε το επάνω για προστασία από τα ζιζάνια και διατήρηση της υγρασίας.
-Όταν φυτεύετε καινούργιο γκαζόν ρίξτε 5 ε.κ κομπόστ και σκαλίστε σε βάθος τουλάχιστον 10 εκ. πριν σπείρετε. Στο υπάρχον ρίξτε 2 - 3 εκ. στα φαλακρά σημεία και σκαλίστε.
- Στα ήδη υπάρχοντα δέντρα και θάμνους βάλτε κομπόστ πάχους 2 – 5 εκ. γύρω από το δέντρο αφήστε όμως την περιοχή γύρω από τον κορμό ελεύθερη.
-Τοποθετήστε μπόλικο κομπόστ το φθινόπωρο στους λαχανόκηπους, στο παρτέρι και σκαλιστέ το την άνοιξη ή ρίξτε μία χούφτα στο λάκκο όταν φυτεύετε...
-Αν το κομπόστ δεν έχει ωριμάσει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εδαφοκάλυψη στον κήπο ή στις γλάστρες. Προστατεύει τα φυτά από το κρύο το χειμώνα και τη ζέστη το καλοκαίρι, διατηρεί το χώμα υγρό και εμποδίζει την ανάπτυξη αγριόχορτων. Προσοχή όμως να μην έρθει σε επαφή με ρίζες, σπόρους και νέα φυτά.
- Το ώριμο κομπόστ μπορεί επίσης να χρησιμεύσει σαν μαγιά για τον σωρό της επόμενης χρονιάς λόγω των μικροοργανισμών, που περιέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου