Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Μάλτα, η μικρή της Ευρώπης


Προσφέρεται για μια σύντομη απόδραση λίγων ημερών και σίγουρα ένα διαφορετικό περιβάλλον τόσο κοντά μας. Η Μάλτα είναι ένα μικρό νησιώτικο κράτος που αποτελείται από εφτά νησιά στο μέσο της Μεσογείου. Βρίσκονται νότια της Σικελίας, ανατολικά της Τυνησίας και βόρεια της Λιβύης. Η πρωτεύουσα Βαλλέττα είναι πόλη μουσείο με εντυπωσιακά αρχοντικά. 

Μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε το μουσείο των όπλων με μεσαιωνικά όπλα, και τα εντυπωσιακά πολυθεάματα Malta experience και The Grade siege of Malta στο Μεσογειακό Συνεδριακό Κέντρο, επίσης τους κήπους της Μπαράκα, τον Καθεδρικό Ναό του St. John και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Φοίνικες, Καρχηδόνιοι, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Νορμανδοί, Καστιλιάνοι, το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών, Γάλλοι και Βρετανοί, όλοι πέρασαν από το νησί αφήνοντας τη δική τους σφραγίδα. Δεν υπάρχει κανένα άλλο μέρος στον κόσμο, όπου σε τόσο μικρό μέρος υπάρχουν τόσα πολλά εντυπωσιακά ιστορικά μνημεία, από τη λίθινη εποχή μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. 

Ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες όλο το χρόνο προσφέρουν ξεκούραστες διακοπές, ακόμα και αργά το φθινόπωρο και μέσα στο χειμώνα.. Το ανεξάρτητο κράτος της Μάλτας περιλαμβάνει τρία νησιά με διαφορετικό χαρακτήρα το καθένα, δηλ. το κύριο νησί τη Μάλτα, το Γκόζο και το μικρό Κομίνο. Τα μικρότερα νησιά, όπως η Φίλφλα, το Κομινότο και τα Νησιά του Αγίου Παύλου δεν κατοικούνται.

Στα χωριά και τις πόλεις βρίσκονται περισσότερες από 500 εκκλησίες και εκκλησάκια (17ου και 18ου αιώνα). Από τη Μεντίνα, την παλαιά πρωτεύουσα και αποκαλούμενη "Σιωπηλή Πόλη", υπάρχει η καλύτερη θέα από ψηλά προς όλη τη Μάλτα. Απολαύστε την ησυχία, διασχίστε τα καλντερίμια και φωτογραφίστε την πανοραμική θέα από τα τείχη. 

Στα πολυσύχναστα μέρη Σλήμα, Άγ. Ιουλιανό και Απ. Παύλο, θα περάσετε ευχάριστα στις υπαίθριες καφετέριες, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα. Στις «Τρεις Πόλεις» εξερευνήστε τους κήπους Gardjola και τα επιβλητικά οχυρά, που ήταν παρατηρητήρια της Senglea. 

Στο Ραμπάτ θα κάνετε επίσκεψη στο εργοστάσιο φυσητού γυαλιού, άλλη μια μοναδική εμπειρία. Επισκεφθείτε επίσης και τις κατακόμβες του Αγίου Παύλου. Φυσικοί κόλποι κατά μήκος της ακτογραμμής αποτελούν καλά σημεία για λιμάνια, ενώ το τοπίο χαρακτηρίζεται από χαμηλούς λόφους με σκαλωτά χωράφια. 

Στα νησιά πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, όπως θρησκευτικά πανηγύρια στα χωριά με μοναδικά πυροτεχνήματα, ιστιοπλοϊκοί αγώνες, ιστορικές αναπαραστάσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις και συναυλίες. Στο νησάκι Γκόζο θα φτάσετε μετά από μια εικοσάλεπτη διαδρομή με το ferry, ενώ η τοπική αγορά είναι διάσημη για τα μάλλινα είδη και τις χειροποίητες δαντέλες. 

Η τοπική κουζίνα είναι γαστρονομική ανακάλυψη, με φρέσκο ψάρι, θαλασσινά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τη ξεχωριστή ντόπια μπύρα… μεσογειακή κουζίνα με έντονες ιταλικές επιδράσεις.
Η Μάλτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 είναι η μικρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο σε πληθυσμό, όσο και σε έκταση. Το έργο LIFE-Φύση για τη Μάλτα θα επικεντρωθεί στη διατήρηση της µεγαλύτερης αποικίας µύχου Puffinus yelkouan στον τόπο Rdum tal-Madonna.
 Ηλέκτρα Κουτούκη 
περισσότερες φωτογραφίες Φανή Κουτούκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου