Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Παγωμένοι δίσκοι... όχι ιπτάμενοι δίσκοι, ούτε εξωγήινοι



Το φετινό χειμώνα κάτι παράξενο συνέβηκε σε κάποιες λίμνες, ποτάμια και ρέματα. Όσοι ήταν αυτόπτεις μάρτυρες ακόμη αναρρωτιούνται αν κάτι υπερφυσικό συμβάνει. Μιλάμε για κύκλους πάγου, που σε κάποιες περιπτώσεις περιστρέφονταν κυκλικά και σταθερά. Αυτοί οι κύκλοι πάγου (Ice circles), που επίσης τους ονόμασαν παγωμένους δίσκους (ice discs) ή ice pans, σχηματίζονται στο νερό όταν ο πάγος συγκεντρώνεται στο κέντρο της μάζας  εκεί που είναι το κέντρο μιας δίνης.
 
Στη Wikipedia εξηγούν ότι οι παγωμένοι δίσκοι σχηματίζονται στις άκρες των ποταμιών εκεί που το τρεχούμενο νερό δημιουργεί μια δύναμη που ονομάζεται  'rotational shear' (περιστροφική διάτμηση),  η οποία αποκόπτει κομμάτια πάγου και μετά τα στροβιλίζει. Καθώς ο δίσκος περιστρέφεται, «αλέθει» τον υπόλοιπο πάγο τριγύρω και απαλά απλώνει σαν ένας δίσκος. 
 
Ένα παρόμοιο σχετικό φαινόμενο, αναφέρθηκε στο Mianus River και γράφτηκε στο Scientific American, έκδοση του 1895. Σίγουρα είναι ένα πολύ παράξενο θέαμα, καθώς δε βλέπει κάθε μέρα κάποιος πάγο ελεύθερο να περιστρέφεται σε ένα ποτάμι... αντί των συνηθισμένων σπασμένων κομματιών πάγου. Αυτός ο "Supernatural ice circle" δεν είναι τεχνικά υπερφυσικός, αλλά φυσικός και σούπερ.  Γι’αυτό καλύτερα να μη το ονομάζουν paranormal activity, δηλαδή υπερφυσική δραστηριότητα ή σημάδια UFOs...  υπάρχει πιο γήινη εξήγηση! 
 
Ένας ειδικός για τα ποτάμια και καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο Joe Desloges εξηγεί ότι οφείλονται στις απότομες διαφορές θερμοκρασίας και συνήθως δημιουργούνται στο κέντρο κάθε λίμνης ή ρέματος κι όχι στις άκρες, όπου μπορεί να καταλήξουν. Όταν το νερό παγώνει, απελευθερώνει παράλληλα ζέστη, η οποία μετατρέπεται σε εύθραστο πάγο... μια συλλογή από κομματάκια πάγου λεπτά σαν βελόνες, τα οποία όλα μαζί σχηματίζουν έναν παγωμένο δίσκο. Συχνά είναι πολύ λεπτά, αλλά μπορεί να δημιουργηθούν δίσκοι με πιο βαριά άκρα και ελαφρύ κέντρο. Σίγουρα είναι όμορφο θέαμα, όπως αυτοί οι «παγωμένοι κύκλοι» στο Mississauga του Καναδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου