Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ο μυθολογικός Μήλος... και το μήλο!


Το μήλο είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα με ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό. Τελευταία άκουσα την μυθολογική ιστορία για την ονομασία του και θέλω να τη μοιραστώ μαζί σας. Γενικά μου προκαλεί ενδιαφέρον ως φρούτο με τόσες σημειολογικές αναφορές σ’αυτό. «Eνα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα»… λέει η παροιμία, που είναι γνωστή σχεδόν σε όλους τους λαούς και δείχνει τη σπουδαιότητα αυτού του φρούτου στην υγεία. Είναι ένας καρπός, που προέρχεται όχι μόνο από το μετασχηματισμό των ιστών της ωοθήκης του άνθους, αλλά και από τους ιστούς των οργάνων στήριξης του. Μετά τη γονιμοποίηση, οι ιστοί αυξάνονται γίνονται σαρκώδεις και περιβάλλουν τη καρδιά... είναι η σάρκα του μήλου. Ένας καρπός σύνθετος και χαρακτηριστικός....
Λοιπόν,  στη μυθολογία ο Μήλος καταγόταν από τη Δήλο και είχε πάει στη Κύπρο, όπου έγινε φίλος με το γιο του βασιλιά του νησιού Κινύρα. Είχανε μια πολύ ιδανική φιλία και μάλιστα νυμφεύτηκε και μια συγγενή του φίλου του, την Πελία... με την οποία απέκτησε ένα γιο, που επίσης ονόμασαν Μήλο. Η φιλία του, λοιπόν και η αγάπη του για έναν φίλο του τον Άδωνι ήταν τόσο μεγάλη, ώστε όταν εκείνος πέθανε, ο Μήλος κρεμάστηκε από τη λύπη του σε ένα δέντρο. Το δέντρο, που κρεμάστηκε το ονόμασαν μήλος... είναι η μηλιά. 
Η γυναίκα του Πελία, που αγαπούσε κι εκείνη πολύ τον άνδρα της, τον ακολούθησε στον Άδη. Η Θεά Αφροδίτη συγκινήθηκε τόσο πολύ απ’ αυτή την αγάπη και μεταμόρφωσε τον πατέρα Μήλο σε έναν καρπό του δέντρου, που είχε κρεμαστεί... δηλαδή δημιούργησε το μήλο για πρώτη φορά στη Κύπρο και τη Πελία τη μεταμόρφωσε σε περιστέρι.   Τον γιο τους Μήλο, η θεά τον έστειλε σε ένα νησί... που πήρε το όνομα του, τη σημερινή Μήλο, το νοτιοδυτικότερο νησί των Κυκλάδων!
Tα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Πρέπει το μήλο να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά, γιατί περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου