Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 – ΘΕΙΑΜΙΝΗ


Η  έλλειψη της βιταμίνης Β1 συνδέεται με νευρολογικές διαταραχές και είναι η βιταμίνη, που κάνει καλό στα νεύρα μας.  Η Θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, της οποίας η έλλειψη συνδέεται με νευρολογικές διαταραχές, ενώ η μακροχρόνια έλλειψη της προκαλεί τη νόσο beriberi, που χαρακτηρίζεται από περιφερειακή νευρίτιδα, οιδήματα και καρδιακή ανεπάρκεια.  Ιδιαίτερο πρόβλημα έλλειψης Β1 παρατηρείται σε άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό.  Η Β1 συμμετέχει ως συνένζυμο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, ρυθμίζει την όρεξη μας και συντελεί στη δραστηριοποίηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Πλούσια σε Βιταμίνη Β1 τρόφιμα (ανά 100 γρ. βιταμίνη Β1 σε mg)
Ηλιόσποροι                                  2,29 mg
Δημητριακά πρωινού                   1,30 mg
Νιφάδες από βρώμη                    1,25 mg
Κουκουνάρι                                1,24 mg
Σουσάμι                                      1,21 mg
Φιστίκια μακαντέμια                  1,20 mg
Χοιρινό ψητό (ωμοπλάτη)          1,12 mg
Ζαμπόν                                      1,04 mg
Χοιρινό ψητό (μπούτι)               1,02 mg
Ψαρονέφρι ψητό                         0,94 mg

Φιστίκια Αιγίνης                         0,84 mg
Βρόμη                                         0,76 mg
Κιμάς χοιρινός, ψητός                0,71 mg
Μπέικον                                     0,69 mg
Νιφάδες βρώμης                         0,68 mg
Λευκό ρύζι                                  0,60 mg

Κινέζικα νούντλς                        0,58 mg
Ψωμί Γαλλικό                             0,52 mg
Ψωμί βρώμης                             0,50 mg
Ξηροί καρποί                             0,50 mg
Τόνος φρέσκος                          0,50 mg
Ψωμί ιταλικό                             0,47 mg
Ψωμί λευκό                               0,47 mg

Ψωμί σίκαλης                            0,43 mg
Πέστροφα                                 0,43 mg
Κάσιους                                    0,42 mg