Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Xisha ή Paracel Islands, οι εξωτικοί προορισμοί του μέλλοντος



Το νησί Xisha  ή Paracel Island (Xīshā Islands = 西沙群) είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα νησιά...ανάμεσα στα 30 νησάκια του αρχιπέλαγους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ανήκει σε ένα αρχιπελάγος μικρών και μεγαλύτερων νησίδων, που ονομάζονται στα Βιετναμέζικα Hoàng Sa Islands (Quần đảo Hoàng Sa) και  διοικητικά μοιράζονται ανάμεσα στη Κίνα, Ταϊβάν και Βιετνάμ. Από τον Ιούλιο 2012 διοικούνται ως Hainan Province of the PRC με τις αρχές συγκεντρωμένες στη πόλη Sansha City, καθώς συγκρούσεις είχαν γίνει στο παρελθόν για τα εξωτικά νησιά κι ακόμη και σήμερα από το 1974 στρατιωτικές δυνάμεις Βορειοβιετναμέζων και Κινέζων είναι εγκατεστημένες στα νότια νησιά.   
 
Η συνολική έκταση της ομάδας των τεσσάρων νησιών είναι 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το Xisha είναι το δεύτερο σε έκταση μετά το νησί Yongxing. Υπέροχες μοναχικές παραλίες, κρυστάλλινα νερά, βυθός με φυσικούς θησαυρούς... τόπος παρθένος κι ανεκμετάλλευτος στο μεγαλύτερο μέρος του, διαθέτει απίθανα φυσικά τοπία που κόβουν την ανάσα, μεγάλες αμμώδεις παραλίες, ενώ η πυκνή βλάστηση το κάνει έναν από τους πλέον εντυπωσιακούς προορισμούς. Στα νερά των Paracel Islands ζουν περισσότερα από 40 είδη πουλιών, σχεδόν μοιάζουν με Galapagos Island.
Από τη στιγμή, που η Κίνα ανακοίνωσε ότι επιτρέπει τον τουρισμό στα Paracel Islands, αμέσως ξεκίνησε ο resort-style tourism...με  ξενοδοχειακές μονάδες, που άρχισαν να ενδιαφέρονται και ταξιδιωτικά γραφεία να διαφημίζουν τον ανέγγιχτο παράδεισο. Προσοχή λοιπόν, να μη καταστραφούν οι τροπικές παραλίες, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και η μοναδική θαλάσσια ζωή.  Συχνά τυφώνες  χτυπάνε τα νησιά και το αρχιπέλαγο διαθέτει φοβερά αποθέματα ψαριών.... όπως επίσης έχουν βρεθεί αποθέματα αερίου και πετρελαίου. 
Η θέση του Xisha έχει ως αποτέλεσμα να είναι μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές σε τυφώνες και μουσώνες, με άφθονες βροχοπτώσεις και θερμό κλίμα. Στην περιοχή υπάρχει ένα μικρό χωριό, οι κάτοικοι  ασχολούνται με την αλιεία, ενώ  τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες τουριστικής ανάπτυξης με καταλύματα. Πρόκειται για έναν μικρό παράδεισο, ανεξερεύνητο ακόμα κι ανεπηρέαστο από το σύγχρονο τουρισμό. Τα νησιά Paracels χωρίζονται σε δύο ομάδες, το Amphitrite group στα βορειοδυτικά και το Crescent group στα νοτιοδυτικά, απέχουν μεταξύ τους περίπου 70 χλμ. Η Κίνα πάντως σχεδιάζει να μεγαλώσει τη φήμη τους και να τα κάνει τα νησιά ως κορυφαίο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό για το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου