Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Η μεξικάνα Vaquita είναι ένα ακόμη σπάνιο δελφίνι



SAVE VAQUITA
Τα vaquita (Phocoena sinus) είναι ένα από τα σπάνια είδη porpoise και ενδημικό στον νότιο μέρος  του Κόλπου της Καλιφόρνια. Σήμερα υπολογίζονται περίπου 100 με 200 δελφίνια να επιβιώνουν Η λέξη "vaquita" είναι ισπανική και σημαίνει μικρή αγελάδα. Δυστυχώς τα είδη baiji (Lipotes vexillifer) έχουν εξαφανιστεί από το 2006 και γι’αυτό τα δελφίνια vaquita πρέπει να προστατευθούν ως είδη προς εξαφάνιση.  Άλλες ονομασίες, που τα αποκαλούν είναι cochito, Gulf of California harbor porpoise ή Gulf of California porpoise ή απλά gulf porpoise.
ή
Τα vaquita έχουν κλασσικό σχήμα δελφινιού (stocky and curved into a star shape when viewed from the side), αλλά είναι τα μικρότερα δελφίνια που θα δείτε.... τα ώριμα  έχουν μήκος 1.2-1.5 μ (4-5 ft) και το βάρος τους κυμαίνεται 40-55 kg (90-120 lb). Έχουν τεράστια μαύρα μάτια και χαρακτηριστικά μεγάλα χείλη (lip patches). Το επάνω μέρος του σώματος έχει μαυρο-γκρι χρωματισμό και στο κάτω μέρος του ποικίλει από off-white λευκό μέχρι απαλό γκρι. Το συναντάμε κυρίως στη περιοχή νότια του Κόλπου της Καλιφόρνιας, αλλά και στη Sea of Cortez. Τα vaquita  ζούνε στα ρηχά σε murky lagoons και σπάνια τα βλέπεις σε βάθος πάνω από 30 μέτρα.  Συνήθως κινούνται σε μια απόσταση  11 με 25 χιλιόμετρα από την ακτή.