Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Πρώτη Παγκόσμια Πιστοποίηση για το σταμναγκάθι από την TÜV HELLAS



Το σταμναγκάθι είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι το γνώριζαν ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ.  Στην Ελλάδα προσπάθειες καλλιέργειας άρχισαν τη δεκαετία του 1920, κυρίως κάτοικοι από τα χωριά της Γραμβούσας Κισσάμου στον νομό Χανίων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα καθαρά κέρδη ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ ανά στρέμμα σε ετήσια βάση και το κόστος παραγωγής να φθάνει το 1 ευρώ ανά κιλό, το καθαρό κέρδος για τον παραγωγό υπολογίζεται σε 2 ευρώ περίπου ανά κιλό σταμναγκάθι.
Ο Ελληνικός Φορέας Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TÜV HELLAS, μέλος του TÜV NORD Group, πραγματοποίησε την πρώτη παγκόσμια πιστοποίηση για την καλλιέργεια σταμναγκαθιού (spiny chicory) με βάση το πρωτόκολλο GLOBALG.A.P. v4. για την εταιρεία καλλιέργειας CRETAN GAIA.  Το σταμναγκάθι καλλιεργείται ευρέως στην Κρήτη, αλλά  αναπτύσσεται εξίσου ικανοποιητικά και σε παραθαλάσσιες ζώνες, πλαγιές βουνών και οροπεδίων (πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο)... Η κρητική εταιρεία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία πιστοποίησης και για τη βιολογική του παραγωγή επίσης από την TÜV HELLAS. Το GLOBALG.A.P. αποτελεί κοινή προσπάθεια επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού λιανεμπορίου τροφίμων και αγροτικών προϊόντων Euro Retail Produce Working Group (EUREP) με στόχο τη θέσπιση κανόνων κοινής αποδοχής και την ανάπτυξη πλαισίου Ορθής Αγροτικής Πρακτικής. Η μόνη περίοδος που το σταμναγκάθι έχει φύλλα είναι την άνοιξη.
Το σταμναγκάθι είναι ένα είδος άγριου ραδικιού, η εμπορική ζήτηση κρατά σταθερά τις τιμές πώλησής του σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλα είδη χόρτων, ενώ η φήμη του ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και αποκτά εξαγωγική προοπτική. Το σταμναγκάθι είναι ένα πολυετές αγκαθωτό φυτό, η σπορά του οποίου ξεκινά το φθινόπωρο και συγκομίζεται κάθε 40 περίπου μέρες, με διάρκεια παραγωγής 9 με 10 μήνες. Συνδυάζει ένα μεγάλο εύρος φαρμακευτικών χρήσεων, επίσης γνωστό για τις αντισηπτικές και τις αντιρρευματικές του ιδιότητες. Πανεπιστημιακή μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου κατέδειξε ότι το σταμναγκάθι θαυμάσια μπορεί να καλλιεργηθεί και σε βιολογική καλλιέργεια χωρίς πρόβλημα. Μετά από πειραματική καλλιέργεια υπό την επίβλεψη καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αποδείχθηκε ότι μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στη βιολογική θρέψη και να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου