Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

TIPS - ECODRIVING



Ένας οδηγός οικολογικής οδήγησης
Κάποιοι ετοιμάζονται για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και γι’αυτό έψαξα παλαιά άρθρα μου. O έξυπνος τρόπος οδήγησης συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καύσιμου, των εκπομπών των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, και φυσικά στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων. Με ήπια και ασφαλής οδήγηση σε χαμηλό αριθμό στροφών του κινητήρα εξοικονομείται έως 15% καυσίμου. 
 Ενισχυμένα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία για διευκόλυνση των εκδρομέων το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.  Και φέτος απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων στα εθνικά δίκτυα, την Παρασκευή 15 Μαρτίου για το ρεύμα εξόδου και από 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο 16 Μαρτίου για το ρεύμα εξόδου από 08:00 έως 13:00. Την Κυριακή 17 Μαρτίου δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις, ενώ την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου ισχύουν για το ρεύμα εισόδου και από 15:00 έως 21:00.
Στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει μελέτες για σταθμούς ανεφοδιασμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αν έχετε τη δυνατότητα να πάτε με τα πόδια για να πετάξετε τον χαρταετό σας... προτιμήστε το!  Αλλιώς...

1. Αλλάξτε ταχύτητα στις 2.000-2.500 στροφές, όπου είναι η πιο οικονομική «περιοχή» λειτουργίας του κινητήρα...ενοικονομήστε μέχρι 30% καύσιμο. Ο μεγάλος αριθμός στροφών και οι υψηλές ταχύτητες αυξάνουν υπερβολικά την κατανάλωση καυσίμου. Προτείνεται η γρήγορη αλλαγή πατώντας το γκάζι μεταξύ του 50 και του 75% της διαδρομής του γκαζιού:

-τρίτη ταχύτητα μεταξύ των 30 και 40 χλμ / ώρα

-τέταρτη στα 50 χλμ / ώρα

-πέμπτη στα 60 χλμ / ώρα

2. Οδηγείστε με σταθερή ταχύτητα. Να αποφεύγετε τα άσκοπα φρεναρίσματα ή τις αλλαγές ταχυτήτων. Το απότομο φρενάρισμα και η απότομη επιτάχυνση προκαλούν κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καυσίμου.

3. Σταματήσετε επιβραδύνοντας ομαλά. Αν πρόκειται να σταματήσετε σε ένα σηματοδότη ή σε μια διασταύρωση, αφήστε όσο πιο νωρίς μπορείτε το γκάζι, με επιλεγμένη μια υψηλή σχέση μετάδοσης. Για μηδενική κατανάλωση αφήστε το αυτοκίνητο να κυλήσει  χωρίς να πατάτε το γκάζι,  πατώντας απαλά το φρένο.

4. Στις στροφές επιβραδύνετε ομαλά, εάν είναι δυνατόν χωρίς τη χρήση φρένου. Η επιτάχυνση και το βίαιο φρενάρισμα πριν από κάθε στροφή, εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου είναι και επικίνδυνη.

5. Στις ανηφόρες, να κινείστε με τη μέγιστη δυνατή σχέση μετάδοσης χρησιμοποιώντας σχεδόν όλο το γκάζι. Οι κατασκευαστές σχεδιάζουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα με τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι δυνατή η συνεχής κίνηση στο δρόμο με 1.000 στροφές/λεπτό και με πλήρες φορτίο στον κινητήρα.

6. Στις κατηφόρες, εκμεταλλευθείτε την ταχύτητα, που αποκτά το όχημα χωρίς να χρησιμοποιείτε γκάζι. Έτσι χρησιμοποιείτε τη σημαντική κινητική ενέργεια, που αποκτά το όχημα, ώστε αυτό να κινηθεί μόνο του στην κατηφόρα.

7. Σχεδιάστε τη διαδρομή πριν φύγετε. Για τις καθημερινές σας μετακινήσεις, κάντε δοκιμές και φροντίστε να επιλέξετε την πιο οικονομική διαδρομή. Παράλληλα, όταν ξεκινάτε για έναν προορισμό, σχεδιάστε εκ των προτέρων τη διαδρομή σας, αποφεύγοντας τις άσκοπες περιπλανήσεις.

8. Προσπαθήστε να παρατηρείτε συνεχώς το δρόμο μπροστά σας σε όσο το δυνατόν πιο μακρινή απόσταση, ώστε να είστε σε θέση να προβλέψετε τις συνθήκες κυκλοφορίας γύρω σας και να ενεργήσετε κατάλληλα.

9. Σβήστε τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις (άνω του 1 λεπτού), π.χ. όταν περιμένετε σε ένα φανάρι, όταν είστε ακινητοποιημένος λόγω κυκλοφοριακού ή όταν περιμένετε κάποιον..

10. Χρησιμοποιήστε κλιματισμό μόνο όταν είναι απαραίτητο και μην τον ρυθμίζετε κάτω από τους 23οC. Όταν οδηγείτε μέσα στην πόλη σε χαμηλές ταχύτητες, είναι πιο συνετό να ανοίγετε τα παράθυρα. Ωστόσο, για ταχύτητες άνω των 50 χλμ/ ώρα είναι πιο οικονομικό να χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό αντί να ανοίγετε τα παράθυρα.

11. Κάντε σωστή και τακτική συντήρηση του οχήματος σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και ιδιαιτέρως των ελαστικών. Η οδήγηση με πίεση ελαστικών μικρότερη κατά 0,3 bar σε σχέση με αυτή, που συνιστά ο κατασκευαστής αυξάνει την κατανάλωση κατά 3%. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

12. Αποφύγετε τη μεταφορά περιττών φορτίων και τη χρήση σχαρών οροφής. Κάθε πρόσθετο εξάρτημα και βάρος, που τοποθετείτε στο όχημά σας (ξεχασμένα αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ, αεροτομές, σχάρες, μπαγκαζιέρες οροφής, πρόσθετες μεγάλες κεραίες κλπ.) προκαλεί αύξηση της ισχύος, που απαιτείται από τον κινητήρα και συνεπώς αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου