Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Thilafushi is the “waste island” of Maldives.. problems to paradise



Για τους περισσότερους από εμάς τα νησάκια στις Μαλδίβες είναι εξωτικοί παράδεισοι, όμως μερικά μίλια βόλτα με μια βάρκα από τη πρωτεύουσα των Μαλδίβων Mal, υπάρχει ένα τεχνητό νησάκι από σκουπίδια το Thilafushi, που ξεκίνησε ως πρότζεκτ το 1992.  Χτίστηκε για να λύσει το πρόβλημα της πρωτεύουσας, αλλά σήμερα περισσότεροι από 10 χιλιάδες τουρίστες την εβδομάδα προσθέτουν τα σκουπίδια τους με αποτέλεσμα το «rubbish island» να καλύπτει σήμερα 50 εκτάρια. Παρόλη τη κρίση, που αντιμετωπίζει με την εναπόθεση τόνων σκουπιδιών, το Thilafushi παραμένει αθέατο και κρυμμένο από τη θέα. Έτσι κι αλλιώς κανένας δεν πάει εκεί εκτός από τους εργάτες. Τα σκουπίδια έρχονται με πλοία και μεταφέρονται στα χέρια. Κάποια από αυτά καίγονται κι άλλα θάβονται στις χωματερές. 
 
Εντωμεταξύ ο τουρισμός έχει μετατρέψει τις Maldives στην πλουσιότερη χώρα της Νότιας Ασίας, αφού σύμφωνα και με το  GDP αντιστοιχούν $4,500 κατά κεφαλήν εισόδημα. Πάντως όλα σχεδόν εισάγονται και οι τουρίστες τροφοδοτούνται κάθε χρόνο με χιλιάδες τόνους κρέατος, λαχανικών... και  φυσικά η ανάγκη για εισαγωγή πετρελαίου. Όλο αυτό όμως παράγει και μια μη βιώσιμη ποσότητα σκουπιδιών... έχει υπολογιστεί ότι κάθε τουρίστας παράγει 3,5 κιλά σκουπιδιών και καταναλώνει 500 λίτρα νερό καθημερινώς.
 
Όλα αυτά αποθηκεύονται στο νησί, που μεγαλώνει κατά ένα τετραγωνικό μέτρο την ημέρα. Υπάρχουν περισσότερα από 3 ντουζίνες εργοστάσια, ναός και σπίτια για 150 μετανάστες από το Μπαγκλαντές. Οι περιβαλλοντολόγοι λένει ότι περισσότεροι από 330 τόνοι σκουπίδια μεταφέρονται στο Thilafushi κάθε μέρα, τα περισσότερα από το Mal, η πόλη αυτή είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες στον κόσμο, αφού 100,000 άνθρωποι μοιράζονται 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι περιβαλλοντολόγοι κυρίως ανησυχούν για τα σκουπίδια, που περιέχουν μπαταρίες και ηλεκτρονικό υλικό, καθώς και τοξικά μέταλλα και που ρίχνονται απλά στο Thilafushi's lagoon.
 
Η έλλειψη χώρου ήδη έχει αναγκάσει τις  Maldives να κάνουν εξαγωγή σκουπιδιών στην Ινδία. Πριν τα πλοία έφερναν λαχανικά και φρούτα από τη νότια Ινδία και έφευγαν άδεια, αλλά τώρα μεταφέρουν πίσω συμπιεσμένες κονσέρβες σκουπίδια, μέταλλα, cardboard... Τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι από το μεγαλύτερο πολιτικό θέμα στις Μαλδίβες, κι όχι μόνο επειδή 300 χιλιάδες άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν πρώτοι την άνοδο της στάθμης της θάλασσας από τη Κλιματική Αλλαγή. Νωρίτερα αυτό το μήνα ο νέος πρόεδρος, Mohamed Nasheed, είπε πάλι ότι μια λύση για να σωθούν οι άνθρωποι είναι η αγορά γης αλλού...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου