Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Strawberries should not be growing in the Arctic Circle, but…


 
ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ?
Η Κλιματική Αλλαγή έχει φέρει τα «πάνω – κάτω» και σε χώρες, που μέχρι χθες λόγω των κλιματικών συνθηκών δεν ήταν δυνατόν να καλλιεργηθούν συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, τώρα γίνεται. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η Γροιλανδία όπου πατάτες, φράουλες, πιπεριές, αρακάς, θυμάρι... κι άλλα είδη, έχουν μια συνεχώς αυξημένη παραγωγή. Η Greenland δεν είναι farm country, δηλαδή χώρα για καλλιέργειες, αλλά με την αλλαγή στο κλίμα, οι  chefs και farmers ανακαλύπτουν ότι μπορούν να μεγαλώνουν παραγωγή, που ούτε είχαν ονειρευτεί πριν. 

Στο Reuters ο Δανός σέφ  Kim Ernst  δήλωσε “Things are just growing quicker,” (όλα μεγαλώνουν γρηγορότερα) και εργάζεται σαν σεφ στο Roklubben restaurant, που βρίσκεται σε μια παγωμένη λίμνη κοντά σε μια πρώην στρατιωτική βάση των ΗΠΑ (Cold War-era U.S. military base). Όπως δήλωσε ο Ernst κάθε χρόνο δοκιμάζουν διαφορετικά πράγματα και μάλιστα κατάφεραν να μεγαλώσουν φυσικές φράουλες και μάλιστα να τις σερβίρουν στους έκπληκτους εκλεπτισμένους πελάτες από τη Σουηδική βασιλική οικογένεια (Scandinavian royals). 
 

Συνεχίζοντας ο σεφ είπε ότι είχε έρθει στη Γροιλανδία το 1999 και κανένας δεν είχε ποτέ ονειρευτεί κάτι τέτοιο. Φαίνεται ότι οι καλοκαιρινές μέρες είναι θερμότερες και μεγαλύτερες. Η Κυβέρνηση της Greenland έχει αρχίσει να μελετάει το ενδεχόμενο και τις πιθανότητες για εξαγωγές στον αγροτικό τομέα.  Το πρότζεκτ “Grown in Greenland” είναι κάπως αβέβαιο γιατί με τη Κλιματική Αλλαγή,  δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα μετατρέψει τη Greenland σε μια Εδέμ με καλλιέργειες. Οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί στη χώρα, όπως και οι βροχοπτώσεις. Οι ντόπιοι σκέφτονται να αρδεύσουν τον λιωμένο χιόνι και να καλλιεργούν Arctic strawberries.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου