Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

SANTANDER... a clever green Spanish city



Το λιμάνι Σανταντέρ της Ισπανίας έχει διαφημιστεί ως μια έξυπνη πόλη, που προστατεύει το περιβάλλον. Χιλιάδες αισθητήρες έχουν τοποθετηθεί και προειδοποιούν τους κατοίκους για μποτιλιαρίσματα, κανονίζουν το πότισμα των δημόσιων πάρκων και σβήνουν τα φώτα του δρόμου. Επίσης χρησιμοποιούνται υπολογιστές και έξυπνα τηλέφωνα, ενώ εφαρμόζουν νέους τρόπους τοπικής διακυβέρνησης κάνοντας τις διοικητικές διαδικασίες πιο διαφανείς από ποτέ. Οι αισθητήρες  μετρούν: φως, πίεση, θερμοκρασία, υγρασία, την κίνηση αυτοκινήτων και ανθρώπων.

Η πόλη Σανταντέρ βρίσκεται στα παράλια του Ατλαντικού, μια πόλη με 180.000 κατοίκους, που  εφαρμόζει ήδη ένα μεγάλο πείραμα. Ο 48χρονος Λουίς Μουνιόθ, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καντάμπρια, χρηματοδοτήθηκε περίπου 9 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για να αναπτύξει μια έξυπνη πόλη. 10.000 αισθητήρες εγκαταστάθηκαν σε όλο το κέντρο του Σανταντέρ  (6 τ. Χλμ), κρυμμένοι μέσα σε γκρι κουτιά τοποθετημένα σε στύλους του ηλεκτρικού, κολώνες και τοίχους...  μάλιστα ορισμένοι είναι θαμμένοι κάτω από την άσφαλτο.

Όλα λοιπόν μετρούνται και προσαρμόζονται αναλόγως.  Κάθε λεωφορείο μεταδίδει τη θέση και την ταχύτητά του, καθώς και στοιχεία για το περιβάλλον, όπως τα επίπεδα του όζοντος ή των ρύπων. Το ίδιο τα ταξί και τα περιπολικά, ενώ οι κάτοικοι του Σανταντέρ μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες, αλλά και να μεταδόσουν πληροφορίες μέσω του κινητού τους. Οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου πληροφορούνται ποιοί κάδοι σκουπιδιών χρειάζονται άδειασμα. Κάποτε ελέγχανε τους καμένους γλόμπους στους δρόμους, ενώ τώρα το κομπιούτερ, όχι μόνο τον πληροφορεί για τους γλόμπους που κάηκαν, αλλά μπορεί και να προσαρμόσει τον δημόσιο φωτισμό: τα φώτα χαμηλώνουν όταν δεν περπατά κανένας στον δρόμο και βγάζουν λιγότερο φως, όταν έχει πανσέληνο από όσο όταν βρέχει. 

Όλα αυτά εξοικονομούν χρήματα, αλλά η εφαρμογή «pulse of the city» (σφυγμός της πόλης) του iPhone είναι αυτή, που πραγματικά κάνει έξυπνη πόλη το Σαντέρ. Αν εντοπίσει κάποιος πολίτης μια λακκούβα στον δρόμο, αρκεί να την φωτογραφίσει με το κινητό του... και με ένα κλικ τη στέλνει στην αρμόδια υπηρεσία με τις συντεταγμένες περασμένες αυτόματα από το GPS. Κάποιος, που περιμένει το λεωφορείο δεν έχει παρά να στρέψει το κινητό προς τη στάση και αμέσως θα δει στην οθόνη, ποιες γραμμές λεωφορείων εξυπηρετούν και σε ποιες ώρες.  Ακόμη αν στρέψει το κινητό του προς την αίθουσα συναυλιών, θα δει το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, ενώ αν το κατευθύνει προς ένα σουπερμάρκετ θα δει τις προσφορές της ημέρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου