Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

San Remo, η πόλη των λουλουδιών



στη Riviera of the Flowers
To Sanremo ή San Remo έχει 60.000 κατοίκους και βρίσκεται στη μεσογειακή ακτή της δυτικής Liguria, στην βορειοδυτική πλευρά της Ιταλίας. Είναι γνωστή ως η πόλη των λουλουδιών (City of Flowers = la Cittá dei Fiori), καθώς η παραγωγή των λουλουδιών είναι σημαντικός οικονομικός παράγοντας.


Οι κοντινές πόλεις Arma di Taggia, Bordighera και Ospedaletti καλλιεργούν συστηματικά λουλούδια για τη διεθνή εμπορική αγορά λουλουδιών του Σαν Ρέμο. Εδώ θα αντικρύσετε τους πιο πολυτελείς κήπους, ανθισμένα παρτέρια και τα πράσινα πάρκα της πόλης γεμάτα τροπικά φυτά.

Η πόλη ιδρύθηκε στους Ρωμαϊκούς χρόνους και είναι ο πιο γνωστός τουριστικός προορισμός στην Ιταλική Ριβιέρα, ενώ φιλοξενεί πολλά πολιτιστικά γεγονότα όπως το Μουσικό Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Επίσης όλοι γνωρίζουν την αγωνιστική πίστα Telestina. Λένε, πως το όνομα της πόλης προήλθε από τον συγκερασμό του ονόματος San Romolo, του προστάτη Άγιου της πόλης (εορτασμός 13 Οκτωβρίου), ο οποίος τον 4ο αιώνα ζούσε στη πόλη και κατοικούσε στη Villa Matutia. Έζησε μια ζωή αγιότητας βοηθώντας τον κόσμο και έκανε θαύματα, έτσι η πόλη Matutia μετονομάστηκε σε "San Remo" (San Rœmu=Saint Romolo).

 Το Σαν Ρέμο έχει καταπληκτικό καιρό όλο τον χρόνο και βέβαια συνδυάζει τη Μεσόγειο με τις Maritime Άλπεις, που βρίσκονται πίσω από την πόλη και με ψηλότερη κορφή τη Monte Bignone (1,300 μ). Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από10°C κατά τη διάρκεια του χειμώνα και πάνω από 23°C το καλοκαίρι. Εδώ θα επισκεφθείτε πολλά τουριστικά αξιοθέατα. Υπάρχουν δύο λιμάνια, το παλαιό Porto Vecchio και το σύγχρονο Porto Sole.


Τα περισσότερα καταστήματα και μπουτίκ βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Η ακτογραμμή, όπου συνήθως είναι υψηλές οι θερμοκρασίες έχει πολλά τροπικά φυτά μέσα σε περιποιημένους βοτανικούς κήπους, έτσι κατά μήκος η παραλία είναι ανθισμένη και την αποκαλούν “Riviera of the Flowers".

 Η πόλη συνδέεται με τη Γένοβα και τη Ventimiglia, μια πόλη στα σύνορα με τη Γαλλία (A10 motorway γνωστή και ως Autostrada dei Fiori (δρόμος των λουλουδιών). Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι το γαλλικό Côte d'Azur International Airport airport της Νίκαιας, μόλις  45 λεπτά με αυτοκίνητο ή τρένο. Η πόλη του Σαν Ρέμο είναι γνωστή για τη παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με ονομασία προελεύσεως. Ωραία σνακς του San Remo είναι η Focaccia, Focaccia alle Cipolle, Torta Verde και Farinata. Η δυτική ακτή, που την αποκαλούν “The Pearl of the Riviera of the flowers” είναι γνωστή διεθνώς για το πολύ καλό κλίμα της, συνθήκες ιδανικές για κολύμπι.  Διάσημοι άνθρωποι, όπως η τσαρίνα Maria Alexandrovna και ο επιστήμονας Alfred Nobel επέλεξαν να ζήσουν στο Σαν Ρέμο. Τα λουλούδια, που καλλιεργούνται στον λόφο του Σαν Ρέμο εξάγονται σε όλον τον κόσμο. 

 

Η θέα είναι υπέροχη, τα βουνά βουτούν στα γαλάζια νερά της θάλασσας, ενώ οι λόφοι είναι γεμάτοι ελαιόδενδρα και αμπελώνες. Διάσημα θέρετρα είναι η Bordighera, Ospedaletti, Taggia και Santo Stefano al Mare, καθώς και τα χωριά Apricale, Pigna, Dolceacqua, Bajardo και Triora. Στο βουνό θα δείτε το εντυπωσιακό Τοϊράνο, φημισμένο για τα καταπληκτικά σπήλαιά του, όπου βρέθηκαν ίχνη ζωής προϊστορικών ανθρώπων.

Η Ριβιέρα των λουλουδιών είναι μια γη χρωμάτων, ηλιόλουστη με μπλε ουρανό και μια διαρκή Άνοιξη. Πολύχρωμα λουλούδια παντού διακοσμούν παρτέρια, κήπους και ανθίζουν μέσα στα θερμοκήπια, που γυαλίζουν κάτω από τον ήλιο! Διάσημοι κήποι της Villa Hanbury. Επιπρόσθετα των αρωμάτων και της φυσικής ομορφιάς της πόλης, υπάρχει μια λάμψη καθώς όλο το χρόνο γιορτάζει το Casinò.


Η “Riviera di Ponente” έχει επίσης πολύ ωραία θέα και με εύκολη πρόσβαση. Διάσημες βίλες με μοναδικούς κήπους είναι η Bel Respiro, Vista Lieta, Mirasole και η Rondinella, οι οποίες κτίστηκαν ανάμεσα στον 19ο αιώνα και τον 20ο. Η Villa Bel Respiro του 19ου αι.σήμερα είναι έδρα του ινστιτούτου Experimental Institute of Floriculture. Η Villa Virginia είναι παράδειγμα της αρχιτεκτονικής Liberty architecture, η Villa Fiorentina μας ταξιδεύει πίσω στην αναγέννηση της Φλωρεντίας

Αν μετακινηθείτε στο ανατολικό San Remo, μη χάσετε τους κήπους της  Villa Sirio, Villa Nobel και Villa Ormond. Δίπλα στο Casino η Neo-Gothic Villa Noseda. Ο πιο πολυτελής και ιδιαίτερος κήπος του Σαν Ρέμο είναι το πάρκο Marsaglia, το οποίο άνηκε κάποτε σε μια αριστοκρατική οικογένεια του Σαν Ρέμο.

Το θέατρο Ariston Theater φιλοξενεί το ετήσιο μουσικό φεστιβάλ «San Remo Music Festival», έναν πάρα πολύ δημοφιλή διαγωνισμό από το 1951. Το φεστιβάλ αυτό ήταν η αιτία να δημιουργηθεί ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον που ξεκίνησε το 1956. Το παγκοσμίως δημοφιλές τραγούδι "Nel Blu Dipinto di Blu", γνωστό και ως  "Volare", παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο από τον τραγουδιστή Domenico Modugno το 1958.

Το ράλι του San Remo είναι το αγωνιστικό γεγονός μέρος του FIA World Rally Championship, καθώς επίσης στη πόλη San Remo γίνεται ο τερματισμός του κλασικού Μιλάνο – Σαν Ρέμο αγώνας δικύκλων  (294 χλμ)


Για όσους αγαπούν τη θάλασσα και τους μεγαλόσωμους κάτοικους της, τότε μπορούν να δουν κητοειδή από βάρκες. Είναι υπέροχο το θέαμα των φαλαινών στην ανοιχτή θάλασσα. Ξεκινήστε από το λιμάνι Imperia Porto Maurizio της "Borgo Marina". Στο τοπίο του Σαν Ρέμο ξεχωρίζει η ρώσικη εκκλησία. Ένα κοντινό γραφικό χωριό είναι η Bussana Vecchia, που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από σεισμό και ξαναχτίστηκε εξ ολοκλήρου από καλλιτέχνες τη δεκαετία του '50. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου