Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Προορισμός Courmayeur στο Mont Blanc



 
Για να μη λέτε ότι γράφω μόνο για γαλάζιους τροπικούς παραδείσους!  Σήμερα θα σας ταξιδέψω στα ψηλά βουνά της Ευρώπης... Στο διάσημο βουνό Μοντ Μπλάνκ, δύο είναι οι διασημότερες πόλεις, το Chamonix (Σαμονί, Γαλλία) και το Courmayeur στην Aosta Valley (Ιταλία). Το ιταλικό θέρετρο  Courmayeur είναι δημοφιλές στους σκιέρς παγκοσμίως. Τα Σαββατοκύριακα και τη περίοδο των διακοπών το Courmayeur είναι ο πρωταγωνιστής στην Ιταλία.
 
Οι δρόμοι αυτού του παλαιού χωριού είναι γεμάτοι ζωή, με φιρμάτα μικρά καταστήματα, εντυπωσιακά παλαιά κτίρια, ενώ δεσπόζει η θέα του χιονισμένου Mont Blanc, του υψηλότερου βουνού της Ευρώπης. Το χωριό προσφέρει μια ζεστή ατμόσφαιρα, στενά σοκάκια, μικρά μπαράκια και εξαίσια εστιατόρια. Όπως σε όλα τα ιταλικά χωριά, το απόγευμα υπάρχει η κοινωνική «βόλτα», βολτάρισμα στους δρόμους της πόλης πριν το βραδινό δείπνο και το νυχτερινό ποτό.

 

Κάποτε το Κουρμαγιέρ ήταν γνωστό ως χωριό των SPA και για την ορειβασία, αλλά μετατράπηκε σε κορυφαίο χιονοδρομικό θέρετρο μετά τη διάνοιξη του τούνελ, όπου προσέφερε εύκολη πρόσβαση από το Σαμονί και τη Γενεύη. Για τα ευρωπαϊκά στάνταρντς η περιοχή του σκι είναι μικρή, μόνο 100 χιλιόμετρα πίστες, όμως υπάρχουν αναρίθμητες διαδρομές για αρχάριους και μέτριους σκιέρς.
 
Δύο είναι οι κυριότερες περιοχές σκι στο Courmayeur, η Checrouit-Val Veny (ακριβώς πάνω από το θέρετρο), περιοχή για μέτριους και αρχάριους σκιέρς. Μάλιστα για εντελώς άσχετους με το άθλημα υπάρχει μια καλή πίστα, η Dolonne, μέσα στο χωριό. Η δεύτερη σημαντική περιοχή σκι είναι η Mont Blanc για προχωρημένους σκιέρς και σνόουμπορντερς.
 
Στο θέρετρο υπάρχει μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων χειμώνα – καλοκαίρι. Εκτός από το σκι και σνόου μπόρντ, εδώ μπορείτε να κάνετε παγοδρομίες, διαδρομές με έλκηθρα που σέρνουν σκυλιά, βόλτες με μηχανάκια ειδικά για χιόνι, ορειβασία… μέχρι σκουός και τένις. Τους θερινούς μήνες μπορείτε να πάτε βόλτα με ανεμόπτερο, να κάνετε πτώση με αλεξίπτωτο, ποδηλασία στο βουνό, ακόμη και ψάρεμα.
 
Προστασία του Mont Blanc
Ο ορεινός όγκος του Mont Blanc είναι πιθανή τοποθεσία που θα χαρακτηριστεί ως Παγκόσμια Φυσική Κληρονομιά, λόγω της μοναδικότητας του και της πολιτιστικής του σημασίας ως τόπος γέννησης και σύμβολο των μοντέρνων ορεινών δραστηριοτήτων. Το Mont Blanc είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός και γι’αυτό απειλείται.  
 
Το διάσημο τούνελ Mont Blanc ξεκίνησε το 1957 κι ολοκληρώθηκε το 1965. Καλύπτει μια οδική απόσταση 11.6 χιλιόμετρα κάτω από το βουνό και ενώνει τις πόλεις Σαμονί και Κουμαγιέρ. Θεωρείται ο σημαντικότερος μεταφορικός δρόμος των Άλπεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου