Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

CERN: Το μποζόνιο του Χιγκς (ή Σωματίδιο του Θεού) υπάρχειΤο μεσημέρι της Πέμπτης 14 Μαρτίου 2013 ανακοινώθηκε η ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς γνωστού και ως “Σωματίδιο του Θεού” από τους επιστήμονες του CERN. Η ύπαρξη του είναι αλληλένδετη με ένα πεδίο, το οποίο προσδίδει μάζα σε υποατομικά σωματίδια, όταν διέρχονται μέσα από αυτό. Το μποζόνιο αυτό δεν είναι πανομοιότυπο με αυτό, που περιέγραψε ο Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Πήτερ Χιγκς, αλλά επιτελεί ουσιαστικά το ίδιο έργο: αποδίδει μάζα στην ύλη.
 Ο επικεφαλής της μιας ομάδας Τζόε Ινκαντέλα δήλωσε «Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με το μποζόνιο Χιγκς, αλλά θα μας πάρει πολύ καιρό ακόμα να καταλάβουμε τι είδους μποζόνιο Χιγκς είναι αυτό». Το “Σωματίδιο του Θεού” θεωρείται από τους φυσικούς ως το κλειδί της θεμελιώδους δομής της ύλης, το σωματίδιο που δίνει στην ύλη την μάζα της, σύμφωνα με τη θεωρία του «Καθιερωμένου Μοντέλου». Την ύπαρξη του είχε αναφέρει ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, ηλικίας 83 ετών σήμερα, ο οποίος στις αρχές του 1960 μαζί με άλλους πέντε επιστήμονες υποστήριξε την ύπαρξη ενός μηχανισμού μέσω του οποίου η ύλη στο σύμπαν αποκτά τη μάζα της.
 Ο Χιγκς ισχυριζόταν από τότε, αν κάπου υπήρχε ένα αόρατο πεδίο υπεύθυνο για τη διαδικασία, αυτό έπρεπε να αποτελείται από σωματίδια. Αλληλεπιδρώντας με το πεδίο, το σωματίδιο αποκτά μάζα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αμέσως μόλις έγινε η Μεγάλη Έκρηξη, πολλά σωματίδια δεν είχαν μάζα, αλλά την απέκτησαν χάρη σε αυτό το αόρατο πεδίο, που απλώνεται στο Σύμπαν. Η ύπαρξη του σωματιδίου του Χιγκς είναι μάλλον το κλειδί για να λύσουμε τον γρίφο της προέλευσης της μάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου