Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Cambodia's Tropical Flooded Grasslands loss & other environment’s disastersΣύμφωνα με νέα έρευνα του University of East Anglia σχεδόν οι μισές εκτάσεις για βόσκηση της Καμπότζης έχουν χαθεί τα τελευταία 10 χρόνια λόγω πλημμυρών. Συγκεκριμένα οι εκτάσεις, που πλημμυρίζουν εποχιακά γύρω από τη λίμνη Tonle Sap, τη μεγαλύτερη λίμνη στην νοτιανατολική Ασία,  καταστρέφονται από τις τροπικές καταιγίδες. Η λίμνη Tonle Sap είναι πολύ σημαντική για τη βιοποικιλότητα της περιοχής και καταφύγιο για 11 απειλούμενα είδη παγκοσμίως. Επίσης είναι πολύ ζωτική πηγή για αλιεύματα και βόσκηση, καθώς σημαντική και για τη καλλιέργεια ρυζιού, τρέφοντας περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους. Η δημοσιευμένη στις 14 Μαρτίου 2013 έρευνα  στο journal Conservation Biology, για πρώτη φορά ποσοστοποιεί τη καταστροφική απώλεια εδαφών από τις τροπικές καταγίδες και αναφέρει ότι η grassland area από 3.349 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 1995, μειώθηκε κατά 46%,   το 2005 η περιοχή βόσκησης  ήταν μόνο 1.817 τετραγ. χλμ.

Παρά τις προσπάθειες για συντήρηση των περιοχών, συνέχισαν να συρρικνώνονται  οι εκτάσεις ραγδαίως  με ένα ποσοστό  απώλειας επιπλέον κατά 19%  για τη χρονική περίοδο των 4 ετών από 2005 ως 2009. Άλλοι παράγοντες είναι οι οργανωμένες καλλιέργειες ρυζιού με τη δημιουργία αρδευτικών καναλιών, τα οποία συχνά είναι και παράνομα. Μερικές περιοχές εγκαταλείφθηκαν, καθώς και η παραδοσιακή αγροτική δραστηριότητα έχει εγκατεληφθεί. Η έρευνα διεξήχθη με τη καθοδήγηση της Dr Charlotte Packman από το UEA's school of Environmental Sciences σε συνεργασία με το Wildlife Conservation Society Cambodia Program  και το  BirdLife International.  Χρηματοδοτήθηκε από το Critical Ecosystem Partnership Fund. Η Dr Packman δήλωσε: " Οι τροπικές εκτάσεις, που πλημμυρίζουν είναι από τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα παγκοσμίως. Η περιοχή της Tonle Sap lake είναι η μεγαλύτερη τροπική περιοχή της νοτιανατολικής Ασίας, που πλημμυρίζει και είναι σημαντική και για τα δύο, βιοποικιλότητα και το ζωντανό κεφάλαιο, σε μια από τις φτωχότερες κοινότητες διεθνώς.  Η έρευνα αυτή χτυπάει τον συναγερμό για την εξαφάνιση των βοσκοτόπων. 

Αυτά τα μοναδικά βοσκοτόπια είναι σπίτι για πολλά απειλούμενα πουλιά περιλαμβάνοντας τους απειλούμενους με εξαφάνιση πληθυσμούς των Bengal florican (the world's rarest bustard). Το πουλί αντιμετώπισε μια δραματική απώλεια πληθυσμού 44% μέσα σε 7 χρόνια σύμφωνα με τη καταστροφή, που δέχτηκαν και τα βοσκοτόπια. Άλλα πουλιά υπό εξαφάνιση στη περιοχή είναι  οι sarus cranes, storks, ibises και αετοί. Μάλιστα τα τεράστια κανάλια και δεξαμενές για άρδευση από ιδιωτικές εταιρείς κυρίως για την εντατική καλλιέργεια ρυζιού, εμποδίζουν τα ζώα βόσκησης να διασχίσουν τα βοσκοτόπια και καταστρέφουν την άγρια ζωή, προκαλώντας πίεση σε ήδη απειλούμενα του οικοσυστήματος. Το 2009 μόνο 173 τετραγωνικά χιλιόμετρα ήταν κάτω από κάποια μορφή προστασίας, αλλά από το 2011 ακόμη κι αυτές οι περιοχές συρρικνώνονται περίπου 28%, λόγω κυρίως της εντατικής καλλιέργειας.

Σε μια άλλη λίμνη τη Boeung Kak Lake και αναπτυξιακή ζώνη της πρωτεύουσας Phnom Penh, έχει προκύψει ένα μεγάλο θέμα. Στη λίμνη έριξαν άμμο για ένα χτιστεί  ένα πολύ μεγάλο real estate project, αυτή η κατασκευή χρηματοδοτείται από Κίνα. Όλοι λένε ότι πρόκειται για μια περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ κάτοικοι ήδη έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου