Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Cambodia



Χώρα της ΝΑ Ασίας, η Καμπότζη βρίσκεται στην καρδιά της Ινδοκίνας, Συνορεύει με την Ταϊλάνδη, το Λάος, το Βιετνάμ και βρέχεται νοτιοδυτικά από τον Κόλπο του Σιάμ. Το κλίμα είναι θερμό και υγρό, η θερμοκρασία πάντοτε είναι υψηλή, κατά μέσο όρο 27,5 0C.  Ύστερα από ένα βασανιστικό εμφύλιο πόλεμο χρόνων και δύσκολες συνθήκες, πολέμους και ταραχές, η Καμπότζη έχει ανοίξει τις πόρτες στον τουρισμό και τους ψαγμένους ταξιδιώτες. Ακόμη βέβαια υπάρχουν προβλήματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Πρωταρχικό ταξιδιωτικό ενδιαφέρον προκαλούν τα μνημεία της αυτοκρατορίας Χμέρ και το σύμπλεγμα από ναούς του Ανγκόρ που χτίστηκαν για να υμνήσουν τον θεό Βισχνού. Οι δύο ναοί αποτελούν από τις πιο περίπλοκες αρχιτεκτονικές δημιουργίες στον κόσμο. Η Καμπότζη διαθέτει όμως και μαγευτικά φυσικά τοπία, απάτητες παραλίες, παρθένα τροπικά δάση, ανεξερεύνητα μονοπάτια και πάρκα. 
 Θα ανακαλύψετε στον Νότο εκπληκτικές ερημικές παραλίες και νησάκια, θαυμάστε τη πλούσια παραποτάμια ζωή κατά μήκος του  ποταμού Mekong, ίσως μάλιστα δείτε και κάποια από τα τελευταία δελφίνια γλυκού νερού που ζουν εδώ, ενώ στον Βορρά υπάρχουν απάτητες ζούγκλες με χαμένους ναούς στη βλάστηση.

 

Τα τελευταία χρόνια η πρωτεύουσα έχει αναπτυχθεί και σίγουρα έχει o τουριστικός τομέας είναι σε ανάπτυξη. Παλαιά έλεγαν ότι η πρώτη εντύπωση από τη πρωτεύουσα Πνομ Πενχ ίσως σας σοκάρει, καθώς υπάρχει θέα από σκουπίδια, χιλιάδες μηχανάκια, δρόμοι που μοιάζουν βομβαρδισμένοι. Εκτός από τη πρωτεύουσα Πνομ Πενχ, άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Μπαταμπάνγκ, η Πουρσάτ, η Κομπόνγκ Τσαμ στην όχθη του Τονλέ Σαπ, η Καμπότ…

Κοντά στη βόρεια όχθη του Τονλέ Σαπ βρίσκεται το αρχαιολογικό συγκρότημα Ανγκόρ, σημαντικό για τις διαστάσεις, την αρμονία και τον πλούτο των διακοσμήσεών του. Το Angkor Wat είναι κάτι μοναδικό σε ολόκληρη τη Ν.Α. Ασία και ικανός λόγος να ταξιδέψετε μέχρι εδώ. Πρόκειται για δημιουργία του πολιτισμού των Χμερ του 12ου αιώνα. Στο Siem Reap, οι ναοί του Angkor και η αρχαία πόλη Angkor Thom, η ψυχή και η καρδιά της Καμπότζης θεωρείται ο σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος της Ν.Α. Ασίας κι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του πλανήτη. 

Οι ναοί και η αρχαία πόλη απλώνονται μέσα στη ζούγκλα και  για να μετακινηθείτε είναι απαραίτητο να έχετε κάποιο μεταφορικό μέσο. Αν έχετε καλή φυσική κατάσταση, το ποδήλατο είναι ο καλύτερος τρόπος να μετακινηθείτε (μια απόσταση περίπου 30 χιλιόμετρα, χωρίς υψομετρικές διαφορές για να δείτε τα περισσότερα. Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε με μηχανάκι (με ή χωρίς οδηγό), ταξί ή με  πούλμαν μαζί με κάποιο γκρουπ.

Όλοι οι πράκτορες προτείνουν όταν είστε μεμονωμένοι να ξεκινήσετε από άλλο ναό π.χ. από το Bayon, ώστε να είστε πάντα μπροστά από τις ορδές με τα πούλμαν. Προσέξτε  να μη ξεφύγετε ποτέ από το δρόμο, γιατί υπάρχουν νάρκες και φίδια! Να και κάτι που δεν πρέπει να χάσετε στο Siem Reap, επισκεφτείτε το μουσείο των ναρκών (Land mine Museum). Αν φτάσετε  στο Siem Reap  με πλωτό μέσο από τη λίμνη Tonle Sap, τότε θα δείτε και το πλωτό χωριό κοντά στο Phnom Krom. 

Το χωριό αυτό δεν βρίσκεται πάντα στην ίδια θέση, αφού αποτελείται από επιπλέοντα ξύλινα σπίτια, τα οποία μετακινούνται ανάλογα με το ύψος των νερών της λίμνης. Στη λίμνη αυτή υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες ψαριών του γλυκού νερού, που τροφοδοτούν αξιόλογη βιομηχανία κονσερβών. Η Battambang είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Καμπότζης, μια παραποτάμια ήσυχη πόλη, με κτίρια από την εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας.

Η διαδρομή από το Battambang προς το Siem Reap μέσα από το ποτάμι, εκτός από πολύ συντομότερη διαδρομή, είναι και μια από τις πιο όμορφες διαδρομές σε ποτάμι που μπορείτε να κάνετε στην Καμπότζη. Επισκεφθείτε επίσης το Sihanoukville, παραθαλάσσιο θέρετρο με παραλίες που θυμίζουν τροπικό νησί. Το έδαφος της χώρας είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος πεδινό και συχνά ελώδες. Πολυάριθμοι ποταμοί διαρρέουν τη χώρα.

Στη πρωτεύουσα θα δείτε μοναχούς με τους πορτοκαλί μανδύες να βαδίζουν στην όχθη του Μεκόνγκ. Τα αξιοθέατα της πόλης είναι το βασιλικό παλάτι, η ασημένια παγόδα, το Wat Phnom, ο ναός που έδωσε το όνομά του στην πόλη, το Tuol Sleng, τόπο μαρτυρίου χιλιάδων ανθρώπων και ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας  με φωτογραφίες των θυμάτων, αίθουσες βασανιστηρίων  και προβολές σχετικά με τη πολυτάραχη ιστορία της σύγχρονης Καμπότζης.

Περίπου 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη είναι τα Killing Fields του Choeung Ek, το πεδίο θανάτου 17.000 ανδρών, γυναικών και παιδιών, που δολοφονήθηκαν την περίοδο 1975 - 1978, με βάρβαρο τρόπο - συνήθως με χτυπήματα από ρόπαλο για οικονομία στις σφαίρες-  και θάφτηκαν σε 129 ομαδικούς  τάφους.Ύστερα από χρόνια πολέμων και αιματηρών ταραχών η Καμπότζη άνοιξε και πάλι τα σύνορά της στους ταξιδιώτες.

Οι τουρίστες αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, γι’ αυτό αποφασίστε το ταξίδι σας, πριν η χώρα μεταμορφωθεί σε τουριστικό προορισμό όπως η γειτονική Ταϊλάνδη…  Η κουλτούρα και ο απλοϊκός τρόπος ζωής δείχνουν να έχουν επιζήσει. Οι άνθρωποι δεν έχουν χάσει το χαμόγελο τους.  Οι συνθήκες υγιεινής είναι ιδιαίτερα φτωχές στην Καμπότζη και διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσετε. Προσοχή στην τροφή και στο νερό.

Η ελονοσία υπάρχει στη Καμπότζη, γι’αυτό είναι απαραίτητο να προμηθευθείτε χάπια ελονοσίας πριν και μετά το ταξίδι. Επίσης πρέπει να έχετε εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Α. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ασία, μολύνεται από την παιδική ηλικία με τον ιό της ηπατίτιδας Α και αναπτύσσει ανοσία. Η ηπατίτιδα Β είναι αρκετά διαδεδομένη σε πολλές χώρες του 3ου κόσμου γι’αυτό είναι καλό να εμβολιαστείτε.

  
Ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος ναό της ΝΑ Ασίας

Ο πολιτισμός της Ανγκόρ στηρίζεται και αναπτύσσεται με βάση τη λατρεία του βασιλιά. Η βασιλική πόλη δε θεωρούνταν ωστόσο ως ένας οποισδήποτε οικισμός, αλλά ως ένα είδος μικρόκοσμου, μια εικόνα του σύμπαντος. Όλα σύμφωνα με την ινδική κοσμολογία, γι’αυτό ακόμη και οι τοίχοι που την περιέβαλλαν και οι τάφροι της πόλης συμβολίζουν τα βουνά και τον ωκεανό. Το 12ο αι., ο βασιλιάς Σούρυα – Βάλμαν Β έχτισε ένα μεγαλοπρεπή ναό αφιερωμένο στο Σίβα, το περίφημο Ανγκόρ Βατ.

Το έργο αυτό εκθαμβωτικής ομορφιάς και σπάνιας υποβλητικότητας, δημιούργημα του πολιτισμού των Χμερ, αποτελείται από τρεις σειρές διαδρόμων και στοών με τετραγωνική κάτοψη, που περικλείουν ευρύχωρες αυλές. Στο εσωτερικό των στοών υπάρχουν ανάγλυφα εξαιρετικής ομορφιάς, που παρουσιάζουν σκηνές από επικά ποιήματα, Ραμαγιάνα και Ναχαβαράτα. Το κεντρικό τμήμα είναι ένας πλατύς διάδρομος που τέμνεται από άλλη στοά, έχοντας σχήμα σταυρού. Το κέντρο υψώνονται πύργοι με κεντρικότερο, το ιερό του Σίβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου