Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ένας Έλληνας στην έρευνα για τη κατανόηση των Τσουνάμι


Οι επιστήμονες ερευνούν και προσπαθούν να καταλάβουν περισσότερο πως λειτουργούν τα τσουνάμι, κυρίως για προστασία, για να σωθούν ζωές. Οι σεισμογόνες ζώνες, που μπορούν να προκληθούν τεράστια τσουνάμι είναι σχεδόν γνωστές, όπως αυτές της Ιαπωνίας και της Ιάβας. Μέχρι τώρα πιστευόταν ευρέως ότι το μεγαλύτερο ύψος ενός τσουνάμι δε θα μπορούσε να υπερβεί το βάθος του βυθού, αλλά οι νέες έρευνες δείχνουν ότι οι συσχετισμοί καταρρέουν και όταν φουσκώνουν τα κύμματα μπορεί να είναι  μέχρι και πάνω από 50% βαθύτερα και ούτε χάνουν ύψος, καθώς πλησιάζουν στην ακτή. 
 Ο καθηγητής Utku Kanoglu από το Middle East Technical University και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης δήλωσε «ότι είναι, όπως όταν κάποιος χρησιμοποιεί ένα μεγάλο μεγενθυτικό φακό, για να περιγράψει την ενέργεια του τσουνάμι...».  Η ομάδα επιστημόνων παρακολούθησε και τη περιοχή της Βόρειας Ιαπωνίας, που χτυπήθηκε από το τσουνάμι Tohoku το 2011 και τη Κεντρική Ιάβα, που χτυπήθηκε από τσουνάμι το 2006.
Ένας Έλληνας ο Κώστας Συνολάκης (Costas Synolakis) είναι ο διευθυντής του Tsunami Research Center στο USC Viterbi School of Engineering και ο άλλος συγγραφέας της μελέτης, και δήλωσε ότι ως ερευνητές ακόμη προσπαθούν να κατανοήσουν όλες τις παραμέτρους και τι συμβαίνει. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα συμπεράσματα θα διευκολύνουν τους ντόπιους σε περιοχές, που «μαγνητίζουν» σχεδόν τα τσουνάμι, κι από όλα αυτά το σημαντικότερο ότι θα σωθούν ζωές σε μελλοντικά γεγονότα.
 Σε αυτές τις περιοχές, κατά τη διάρκεια σεισμού, κομμάτια του βυθού ανασηκώνονται, ενώ άλλα βυθίζονται. Αυτό δημιουργεί γιγάντια κύμματα, που πολλαπλασιάζονται σα «μια γροθιά» προς μια κατεύθυνση και υπάρχει μια τοποθεσία, που πλήττεται πάντα περισσότερο – ενώ στη συγκεκριμένη ακτογραμμή το ποσό της ενέργειας είναι ασυνήθιστο, χωρίς να μπορεί να διαγνωστεί όμως ούτε καν από το πρώτο κύμμα. Βασιζόμενοι στο σχήμα, τη περιοχή και το μέγεθος της σεισμογενής ζώνης,  το επίκεντρο του σεισμού μπορεί να συγκεντρώσει κι όλη την ενέργεια του τσουνάμι με κατεύθυνση μια παραλία
Πριν από αυτή την ανάλυση, θεωρούσαν ότι τα τσουνάμι συνήθως μειώνουν το ύψος τους συνεχώς, καθώς απομακρύνονται από την εστία, που δημιουργήθηκαν, και μεγαλώνουν, καθώς χτυπούν την ακτή, όπως συμβαίνει με τα κύμματα του αέρα. Όμως η νέα μελέτη θεωρεί ότι ο όγκος των τσουνάμι παραμένει σχεδόν άθικτος και σχεδόν παρόμοιος από τη πηγή μέχρι την ακτογραμμή. Ο άλλος συγγραφέας της μελέτης  ο ερευνητής Vasily Titov από το NOAA's Pacific Marine Environmental Laboratory λέει ότι η έρευνα τους δεν αποκλείει και άλλους παράγοντες, που μπορεί να βοηθούν τα τσουνάμι να γιγαντώνονται περισσότερο, γνωρίζουν όμως ότι όταν έχουν να εξηγήσουν τις ασυνήθιστες καταστροφές ότι ακόμη και η βασική θεωρία των κυμμάτων, που χρησιμοποιούν, δεν μπορεί να προβλέψει όλες τις παραμέτρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου