Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Μελέτη – νέο εργαλείο για τη πρόβλεψη «μετεωρολογικών βομβών»


Οι μετεωρολόγοι προσπαθούν με διάφορους νέους τρόπους να ανιχνεύουν τις χειρότερες καταιγίδες πριν αυτές γίνουν. Οι εκρηκτικοί κυκλώνες ονομάζονται «μετεωρολογικές βόμβες» (meteorological bombs) και εμφανίζονται μέσα σε μια ή δύο μέρες, πότε στη ξηρά και πότε στη θάλασσα... κι αυτό τους κάνει ιδιαίτερα μη προβλέψιμους.

Ο τυφώνας Sandy ήταν ένα τέρας, αλλά όχι «μετεωρολογική βόμβα», αφού μπόρεσαν να τον προβλέψουν με ακρίβεια μια εβδομάδα νωρίτερα.  Η μετεωρολογική βόμβα αναπτύσσεται με τρομακτικό ρυθμό και με την ατμοσφαιρική πίεση να πέφτει στο ένα millibar ή και περισσότερο μέσα σε μια ώρα ή τουλάχιστον 24 ώρες.  

Στα τέλη Ιανουαρίου, υπήρξε μια ιστορική μετεωρολογική βόμβα στον Βόρειο Ατλαντικό με την ατμοσφαιρική πίεση να πέφτει στα 58 millibars μέσα στο εικασιτετράωρο. Η καταιγίδα αυτή ονομάστηκε Jolle, δημιούργησε μαμούθ κύμματα, που φτάνοντας στις ακτές της Πορτογαλίας, επέτρεψαν στον σέρφερ Garrett McNamara να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ... σερφάροντας ένα γιγάντιο κύμμα  111-foot giant!
 
Ο μετεωρολόγος Greg Carbin του U.S. National Weather Service's Storm Prediction Center για τις προβλέψεις καταιγίδων δήλωσε ότι σε μια πιο τυπική καταιγίδα, θα δείτε τη πίεση να πέφτει κατά 1 millibar την ώρα.. ίσως και λιγότερο. Αλλά όταν οι συνθήκες συνωμοτούν και βυθίζονται σε μια χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση γρηγορότερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα, τότε το αποτέλεσμα είναι μια μετεωρολογική πρόκληση και φυσικά κίνδυνος για ζωές. 

Σε μια νεώτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters, δύο Αυστραλοί ερευνητές παρατήρησαν τα φαινόμενα σε μεγαλύτερη κλίμακα και τον ενεργειακό τους υπολογισμό, η κλίμακα ονομάστηκε "Lorenz energetics," και αφορά δεδομένα για την ατμόσφαιρα από το 1980 ως το 2011 (32 χρόνια).  Η μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως στους πιο βίαιους κι εκρηκτικούς κυκλώνες: στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, τον Βόρειο Ατλαντικό, τον Νοτιοδυτικό Ειρηνικό και στον Νότιο Ατλαντικό.  Η δυνατή αυτή ενέργεια ήταν εικονικά πανομοιότυπη και στις 4 γεωγραφικές περιοχές, έγραψα στο έντυπο οι Mitchell Black και Alexandre Pezza του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Το πιο όμως υποσχόμενο είναι το γεγονός ότι η ενέργεια αυτών των «μετεωρολογικών βομβών» μπορεί να ανιχνευθεί 48 ώρες πριν σχηματιστεί στην πραγματικότητα η καταιγίδα! Έτσι προτείνεται η μέθοδος για μετεωρολογικές προβλέψεις και σίγουρα όλες αυτές οι ανακαλύψεις ανοίγουν νέους δρόμους για την έρευνα των εκρηκτικών καταιγίδων.  Μπορεί περιστατικά όπως η Sandy να αντιμετωπίστηκαν καλά λόγω των καιρικών μοντέλων πρόβλεψης, όμως αυτές οι ξαφνικές καταιγίδες μερικές φορές μπορεί να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου