Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για οργανωμένη λαθροϋλοτομία



Η λαθροϋλοτομία είναι από τα σοβαρότερα οικολογικά προβλήματα παγκοσμίως. Από σήμερα 11 Μαρτίου 2013, μπήκε σε εφαρμογή ένας νέος ευρωπαϊκός κανονισμός ξυλείας, που δίνει στην ελληνική διοίκηση τα εργαλεία προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία προϊόντων λαθροϋλοτομίας. 
 Με εισηγητή τον ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη προχώρησε ο Κανονισμός (ΕΕ) 995/2010, τώρα που τα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας στην χώρα μας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Για τη συμβολή του στη διαμόρφωση της νομοθεσίας βραβεύθηκε το 2011 ο Κρίτων Αρσένης ως ο καλύτερος ευρωβουλευτής στο θέμα της δασικής προστασίας. Ο Κανονισμός εφαρμόζεται τόσο για την εισαγόμενη, όσο και την εγχώρια παραγόμενη ξυλεία, καθώς και τα παράγωγα ξυλείας. Οι επιχειρήσεις, που αγοράζουν ή πωλούν ξυλεία είναι υποχρεωμένες πλέον να τηρούν κατάλληλα αρχεία, έτσι ώστε η προέλευση του ξύλου να μπορεί να εντοπιστεί εύκολα και να εξακριβωθεί αντίστοιχα η νομιμότητά του.

Με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις: “Μετά από σκληρή δουλειά και δύσκολες διαπραγματεύσεις υποδεχόμαστε την έναρξη της εφαρμογής μιας νομοθεσίας, που προστατεύει τα δάση μας από τα κυκλώματα οργανωμένης λαθροϋλοτομίας. Η οργανωμένη λαθροϋλοτομία και η εμπορία των προϊόντων της πέρα από τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα δασικά οικοσυστήματα πλήττει τους συνεταιρισμούς ξυλοκόπων και  τις νόμιμες επιχειρήσεις εμπορίας ξυλείας. Πέρυσι κατατέθηκαν συνολικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες 3.105 μηνύσεις για συμβάντα σχετικά με τη λαθροϋλοτομία και κατασχέθηκαν 13 τόνοι ξυλείας και εκατοντάδες οχήματα και εργαλεία... Απομένει να δούμε τις πρώτες περιπτώσεις εφαρμογής του κανονισμού, που θα παραδειγματίσουν τους παρανομούντες εμπόρους  και θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό από την ελληνική αγορά των προϊόντων λαθροϋλοτομίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου