Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η Κορώνεια ...και τα βάσανα της



Βγήκε η απόφαση για τη λίμνη Κορώνεια, όπου ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης δικάστηκε με ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για την υποβάθμιση της λίμνης. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, οι πέντε κατηγορούμενοι φέρονται ότι «τελούσαν αξιόποινες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ως υπάλληλοι με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος». Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αντιμετώπισε τις κατηγορίες της μη συγκρότησης των προβλεπομένων από το νόμο κλιμακίων, για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων, σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων, που ρυπαίνουν τη λίμνη Κορώνεια, ενώ φέρεται ότι καθυστέρησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών αυτών. 
Ο πρώην Νομάρχης αντιμετώπισε την κατηγορία της καθυστέρησης επιβολής προστίμων, που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, μετά τη διενέργεια των ελέγχων στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ προέβη αυθαίρετα και σε μείωση του ύψους των προστίμων κατά 24.660 ευρώ. Οι υπάλληλοι στην πρώην Νομαρχία, κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, μη προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μη επιβάλλοντας τα αντίστοιχα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης  χαρακτηριστικά δήλωσε για τη λίμνη Κορώνεια  πρέπει να κοιτάξουμε στη ρίζα του προβλήματος, που βρίσκεται στην έλλειψη ολιστικής, ορθολογικής και συνεπούς διαχείρισης των φυσικών πόρων. Αυτό επιχειρούμε να αλλάξουμε τώρα: Πρώτον, υποστηρίζοντας την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και την αναπτυξιακή προοπτική, ώστε να μην ακυρώνεται ο στόχος της αειφορικής διαχείρισης των λιμνών. Δεύτερον, κατανοώντας ότι αυτή η ισορροπία που σήμερα είναι επείγουσα, καθώς όσο δεν υπάρχει κοστίζει στη χώρα πολλαπλά, δεν επιτυγχάνεται από έναν. Χρειάζεται όλους τους εμπλεκόμενους. Τρίτον, αποδεχόμενοι ότι η συμμετοχή στην υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου απαιτεί βάθος χρόνου και οριστική αλλαγή νοοτροπίας και δεν μπορεί να είναι συγκυριακή, αλλά σταθερός εθνικός στόχος και παγιωμένη κοινωνική στάση». 
Στο πλαίσιο ημερίδας για την “Παρουσίαση του Διαχειριστικού Σχεδίου για το Εθνικό Πάρκο Κορώνειας-Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών” παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα έργα αποκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου