Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Γνωρίστε τα ηφαίστεια του Αιγαίου Πελάγους



Έκθεση «Αιγαίον - η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» 

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Αιγαίον - η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» στο ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας,  θα γίνει εκδήλωση στις 30 Μαρτίου 2013, το απόγευμα στις 18.00. Σκοπός της εκδήλωσης να γνωρίσει το ευρύ κοινό τα ηφαίστεια της αιγαιοπελαγίτικης περιφέρειας και το σημαντικό ρόλο τους στη γεωτεκτονική διαμόρφωση του Αιγαίου.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν Καθηγητές του ΑΠΘ με πολύχρονη ερευνητική εμπειρία στη μελέτη των γεωδυναμικών διεργασιών της γης, με σκοπό την ενημέρωση για το φαινόμενο της ηφαιστειακής δραστηριότητας, καθώς και τη γνωριμία με τα μεγάλα ενεργά ηφαίστεια του Ελληνικού Αρχιπελάγους. Η σειρά ομιλιών προγραμματίστηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και το ΝΟΗΣΙΣ, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 και ώρα 18:00, στο Αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ.
Θέματα διαλέξεων :
-     -Τα ηφαίστεια του Αιγαίου: από τη Λήμνο, τη Λέσβο και την Πάτμο στο ενεργό ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου – Κως, Νίσυρος, Σαντορίνη, Μήλος, Μέθανα, Σουσάκι, από τον Ομότιμο Καθηγητή Ηφαιστειολογίας και Γεωθερμίας Α.Π.Θ. Μιχάλη Φυτίκα.
-      - Η γεωτεκτονική διαμόρφωση του Αιγαίου και η ηφαιστειότητά του: από τη Σαμοθράκη στη Λέσβο και τη Σαντορίνη, από τον Καθηγητή Γεωλογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ. Σπύρο Παυλίδη.
-       - Η παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης από το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης (ΙΜΠΗΣ) και η πρόσφατη (2011-12) σεισμο-ηφαιστειακή κρίση, από τον Καθηγητή Σεισμολογίας Α.Π.Θ. Δημήτρη Παναγιωτόπουλο.
Ηφαιστειακά πετρώματα στη Λήμνο
-       Θα ακολουθήσει ξενάγηση των παρευρισκόμενων στην περιοδική έκθεση «Αιγαίον - η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
  Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων, που πλαισιώνουν την περιοδική έκθεση «Αιγαίον - η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» και παρουσιάζονται μέσα από σημαντικά εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναπαραστάσεις και οπτικοακουστικές διαδραστικές εφαρμογές, τις διεργασίες και τα αποτελέσματα των δυνάμεων, που διαμόρφωσαν το ιστορικό αρχιπέλαγος, στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων, καθώς και στοιχεία της ζωής στην περιοχή.   
 
Τρόπος μετάβασης με αστικό λεωφορείο: Γραμμή 66 (Χαριλάου – Θέρμη) αφετηρία Νέα Ελβετία, στάση ΝΟΗΣΙΣ (6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης). Είσοδος ελεύθερη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου