Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

ΝΑΙ στην ελεύθερη διακίνηση σπόρων και ιδιαίτερα των παλαιών ποικιλιώνΣύμφωνα με τον ΟΗΕ (FAO), έχουμε ήδη χάσει το 75% της αγροτικής της βιοποικιλότητας και γνώμη μου, όπως και πολλών είναι ότι η παγκόσμια κοινωνία πρέπει να απελευθερώσει τις πολύτιμες παλιές ποικιλίες, κυρίως από τις απαγορεύσεις. Όσοι ασχολούνται περισσότερο γνωρίζουν ότι ντόπιες και οι παλιές ποικιλίες είναι οι μόνες, που εγγυώνται στην ανθρωπότητα ότι θα συνεχίσει να απολαμβάνει τα δώρα της γεωργικής βιοποικιλότητας...  και την υψηλή παραγωγικότητα σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα πάλι με το Center for Food Safety και το Save our Seeds, τρεις εταιρείες η Monsanto, η DuPont και η Syngenta – ελέγχουν το 53% της παγκόσμια αγοράς σπόρων. Έχουν πιέσει τους παραγωγούς να αντικαταστήσουν τις καλλιέργειες με μεταλλαγμένες και επίσης η μονοκαλλιέργεια έχουμε δει, που έχει οδηγήσει. Στις ΗΠΑ οι καλλιέργειες αυτές είναι κυρίως καλαμπόκι και σόγια και η μελέτη με τίτλο “Seed Giants vs. U.S. Farmers,”  αποκαλύπτει ότι το 93% της σόγιας και το 86% του καλαμποκιού είναι από πατενταρισμένους γεννετικά τροποποιημένους σπόρους. 
Το Κοκοπελί, μια γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση, που προστατεύει και πουλά παραδοσιακούς σπόρους, είχε μηνυθεί to 2005 από την σποροεταιρεία Graines Baumaux, ως αθέμιτος ανταγωνιστής, επειδή πουλά παραδοσιακούς σπόρους, που δεν είναι γραμμένοι στον επίσημο κατάλογο. Το Κοκοπελί καταδικάστηκε το 2008 από γαλλικό δικαστήριο, αν και αποφάσισε να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προσβάλλοντας την ισχύ των ευρωπαϊκών οδηγιών για τους σπόρους ως μη συμβατές με αρχές της Ευρ. Ένωσης. Η απόφαση βγήκε τον Γενάρη 2012,  η εισήγηση της Γενικής Εισαγγελέως ήταν συγκλονιστική. Υιοθετεί όλα τα βασικά επιχειρήματα του Κοκοπελί προωθεί την έννοια της γεωργικής βιοποικιλότητας και θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τους σπόρους είναι αντίθετες προς τις αρχές της ΕΕ.


Μετά από αυτή την εξέλιξη, η δίκη του Κοκοπελί για αθέμιτο ανταγωνισμό, θα διεξαχθεί σε Γαλλικό δικαστήριο (περιοχή Nancy), όπου η Graines Baumaux, ζητά 100.000 ευρώ αποζημίωση και παύση των δραστηριοτήτων του Κοκοπελί. Η εταιρία αυτή, είχε ετήσιο τζίρο 14 εκ. ευρώ το 2011, από τα οποία τα 2 εκατομμύρια είναι κέρδος. Το Κοκοπελί σε δελτίο τύπου αναφέρει ότι «θυσιάζεται η βιοποικιλότητα στο βωμό της παραγωγικότητας».

Στην Ελλάδα τώρα... διοργανώνεται η 3η Γιορτή συνάντησης ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ποικιλιών ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ με τη συνεργασία του Πελίτι στο Δύστο Ευβοίας, την Κυριακή 7 Απριλίου 2013 (ώρα 11.00 -14.00 μμ). Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δυστού, οι Ενεργοί Πολίτες Ερέτριας η «ΜΕΔΟΥΣΑ», σε συνεργασία με το ΠΕΛΙΤΙ και με όλους τους Περιβαλλοντικούς, Αγροτικούς, Πολιτιστικούς συλλόγους και Δημοτικά σχολεία της Κύμης, θα οργανώσουν την 3η γιορτή συνάντησης ανταλλαγής σπόρων ντόπιων ποικιλιών (λαχανικά, σιτηρά, ψυχανθή, ελαιούχες καλλιέργειες, βιομηχανικά και αρωματικά φυτά, πεπονοειδή, ανθοκομικά, φαρμακευτικά φυτά, κλπ), ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ! Στην προσπάθεια, που γίνεται για την προστασία και διάδοση της αγροτικής βιοποικιλότητας (ντόπιες ποικιλίες) του τόπου μας. 
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ πατήστε ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου